Hur länge kan du ha på dig stödstrumpor?

Stödstrumpor, som du bland annat hittar hos RS Produkter kan du ha på dig hela dagen, varje dag. Stödstrumpor är nämligen gjorda för att du ska kunna ha på dig dem under långa tidsperioder såsom när du flyger eller när du jobbar. Men du måste samtidigt ta av dig stödstrumporna när du ska lägga dig. 

Men bara för att du kan ha på dig dina stödstrumpor hela dagen betyder det inte att det alltid är en bra idé att ha det. Efter ett träningspass är det exempelvis en god idé att ha på dig dina stödstrumpor under 3–4 timmar, för att nämna ett exempel.

Som vi tidigare nämnt går det även bra att ha på dig dina stödstrumpor hela dagen. Men om du skulle få obehag av att ha på dig dina stödstrumpor (det är mycket ovanligt att få det) ska du kontakta din vårdcentral.

Varför ska jag inte ha på mig stödstrumpor när jag sover?

Det finns två anledningar för att du inte ska ha på dig stödstrumpor när du sover. För det första kan stödstrumpan vika sig och försämra blodcirkulationen i din fot. När du är vaken kan du ju faktiskt rätta till strumpan så att cirkulationen aldrig störs, men det kan du inte göra när du sover.

För det andra behöver inte de vener du har i fötterna så mycket hjälp när du ligger ner. Detta då gravitationen inte är lika stark då du ligger ner och sover jämfört med på dagtid då man ofta sitter eller ett står upp längre stunder. 

3 anledningar att ha på dig stödstrumpor

1. Du förebygger problem med venerna

När du har på dig stödstrumpor motverkar du vanliga åkommor som påverkar vensystemet såsom inflammation, svullnad och åderbrock. 

2. Dina muskler återhämtar sig snabbare

Om du väljer att ha på dig stödstrumpor efter träningen hjälper strumporna dig vid återhämtningen, och du minimerar även risken för träningsvärk om du har på dig ett par stödstrumpor. Värt att veta är dock att vardagsmotionärer i regel får fler fördelar av stödstrumpor jämfört med elitidrottare.

3. Stödstrumpor motverkar trötta ben

När man sitter längre stunder är det lätt att känna av domningar i benen, som i vardagligt tal kallas för att benen "somnar". Men om du har på dig stödstrumpor minimerar du risken för negativa konsekvenser av detta, såsom en eventuell ventrombos.