Godartad prostataförstoring är vanligt och ökar i takt med att mannen blir äldre. Ungefär nio av tio män drabbas av förstorad prostata efter 60. En del känner inte av något medan andra besväras på olika sätt.

Symtomen som uppstår, när prostatan sväller och trycker på urinröret, är att strålen blir svagare när mannen kissar, att behovet att kissa kommer oftare men också att mannen inte tömmer blåsan tillräckligt mycket.

När ett trängande behov att kissa kommer på natten och man måste gå upp så störs nattsömnen vilket för alla blir kännbart efter ett tag.

HÄMMAR TILLVÄXTEN AV PROSTATAN

Magnus Nylander, näringsexpert, forskare och medicine doktor menar att godartad prostataförstoring drabbar alla män för eller senare. Vissa män kan känna av problem redan i 40-års åldern men ofta dyker symtomen upp lite senare i livet.

– Det är långt ifrån alla som får besvär. När prostatan blir svullen så trycker den på urinröret och blåsan, och detta skapar urinträngningar, en svagare stråle och behovet att vilja kissa oftare. Godartad prostataförstoring är dock ofarligt.

I dag kan män få alfablockare och läkemedlet finasterid för prostatasymtomen. Dessa mediciner kan ge oönskade biverkningar som erektionsproblem. Det gör att många, helt i onödan, undviker en del att söka hjälp.

Magnus Nylander säger att om mannen har lättare besvär under toalettbesöken så kan han prova ett växtbaserat läkemedel som Sabamin som innehåller extrakt av de bär som växter på dvärgpalmen sågpalmetto. Dessa bär hämmar tillväxt av prostatan.

– Sågpalmettoextrakt används framför allt för behandling av tidiga eller måttliga stadier av godartad prostataförstoring. Eftersom körtelns tillväxt hämmas, resulterar det i att de akuta toalettbesöken kan bli färre. En annan effekt är att urinen kan komma ut ur blåsan som den ska, förklarar Magnus Nylander.

ATT TÖMMA BLÅSAN BLEV LÄTTARE

Det brukar ta en till två månader innan man upplever en tydlig skillnad. Effekten kan också bli bättre med tiden. Magnus Nylander påminner dock om vikten av att tala med sin läkare om man vill prova ett växtbaserat läkemedel som Sabamin.

– Det bör man göra för att utesluta att det finns någon bakomliggande allvarlig sjukdom, som cancer. Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än ett halvår eller om nya symtom uppkommer ska man alltid kontakta läkare, säger Magnus Nylander.

Det finns flera studier på sågpalmettoextraktet och en långtidsstudie med 542 patienter visade att besvären med att tömma blåsan blev bättre under sex till nio månader för de patienter som tog växtextraktet. Forskarna kunde också se en ytterligare ökad effekt när behandlingen fortsatte i ett år.

OM SÅGPALMETTO

Bären från växten har använts inom folkmedicinen. De nordamerikanska indianerna krossade fröna och gjorde tinkturer av bären för att behandla både irriterade slemhinnor som prostataförstoring.

I syd- och centralamerika användes bären som urindrivande och för sin avslappnande effekt.

Forskarna vet ännu inte riktigt hur extraktet fungerar men man tror att det har en antiandrogen effekt och att de hämmar enzymet testosteron-5alda-reduktas och DHT-receptorbindningen.

Till dags dato finns det drygt 40 studier på sågpalmettoextraktet varav ett antal kliniska studier är gjorda på det växtbaserade läkemedlet Sabamin.

Det är viktigt att konsultera läkare innan användning och att läsa bipacksedeln/och eller i FASS.

Använder man antikoagulerande medicin som Waran ska man inte ta sågpalmettoextrakt.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige