Wordpress har seglat upp som en favorit bland många tack vare sin användarvänlighet. Att kunna kasta ankar och snabbt sätta upp en sida är lockande. Men denna lättillgänglighet har en baksida. Med ett öppet hav av teman och plugins, kan användare lätt förföras av skenbart användbara tillägg som i själva verket kan öppna dörren för säkerhetsrisker.

Ett av de största hoten med Wordpress är dess beroende av plugins och teman. Även om dessa tillägg kan utöka funktionaliteten och förbättra estetiken av en webbplats, är de också en av de största säkerhetsriskerna. Många plugins är inte noggrant granskade, vilket innebär att de kan innehålla säkerhetsbrister. Ännu värre är att vissa plugins överges av sina skapare och lämnas utan uppdateringar, vilket gör dem till perfekta mål för cyberattacker.

Wordpress kräver regelbundna uppdateringar för både kärnplattformen och dess tillägg. Dessa uppdateringar är avgörande för webbplatsens säkerhet och funktion. Men här ligger en paradox; samtidigt som uppdateringarna är nödvändiga för att täppa till säkerhetshål, kan de också bryta funktionaliteten hos befintliga plugins eller teman. Detta skapar en situation där webbplatsägaren måste balansera mellan att hålla sin sida säker och att hålla den fungerande.

Säkerhet på öppet hav

Säkerhetsfrågor är särskilt framträdande med Wordpress på grund av dess popularitet. Det är en plattform som ständigt är under belägring av cyberpirater som letar efter sätt att utnyttja sårbarheter. En enda säkerhetsbrist kan utsätta tusentals, om inte miljontals, webbplatser för risk. Och medan det finns säkerhetstillägg tillgängliga, kräver de ytterligare underhåll och uppmärksamhet, vilket kan vara en tung börda för den som inte är tekniskt bevandrad.

Mot denna bakgrund framstår valet av ett annat CMS som ett säkrare alternativ. Beprövade plattformar som Drupal, Joomla eller Yodo, även om de kanske kräver en brantare inlärningskurva, erbjuder robusta säkerhetsfunktioner som standard och är mindre beroende av tredjepartstillägg för grundläggande funktionalitet. Dessa system kommer ofta med ett inbyggt lager av säkerhet som skyddar mot de vanligaste hoten och minskar risken för att webbplatsen ska komprometteras.

Ta er digitala plattform på allvar

För företag som tar sin digitala närvaro på största allvar kan en skräddarsydd lösning vara det ultimata valet. Genom att utveckla en webbplats från grunden, med hjälp av ramverk som Laravel eller Ruby on Rails, kan man skapa en säker, skräddarsydd plattform som är exakt anpassad efter företagets behov. Denna väg kräver visserligen en större initial investering, både i tid och pengar, men resultatet är en unik och säker webbplats som kan skala och anpassas efterhand som företaget växer.

Valet av CMS bör inte tas lättvindigt. Medan Wordpress erbjuder en snabbstart för många, kommer den med en kostnad som inte alltid mäts i kronor och ören. Säkerheten på nätet är en ständigt pågående kamp, och medan inget system är helt säkert, bör valet av plattform åtminstone inte göra det lättare för oönskade besökare att komma ombord.

I slutändan handlar det om att göra en medveten avvägning mellan användarvänlighet och säkerhet. Att förstå riskerna med Wordpress och väga dem mot fördelarna med mer robusta, om än kanske mindre användarvänliga, CMS:er är avgörande. För i en värld där digital närvaro är avgörande, bör säkerheten aldrig kompromissas för bekvämlighetens skull.

Joe Formgren
Kommunikationsstrateg/coach och publicist
SvenskWebbservice
070-679 79 00
Kontakt via mail >>