30 fystränare i NHL har tillfrågats om upplägg, tester och övningar för rörlighet, snabbhet, styrka och explosiv kraft. Av dom 30 tillfrågade valde 23 fystränare att svara.

Av 23 lag använder 21 lag ett periodiserat träningsupplägg för att utveckla sina spelare. Alla tillfrågade lag i NHL som periodiserar sin träning under året använder olympiska lyft för att utveckla styrka och explosiv kraft.

Lika många, 21 av 21 NHL lag använder plyometriska hopp i träningen för att bli mer explosiva på och vid sidan av isen. 17 av 21 lag rapporterar att det inte uppstått några skador till följd av plyometrisk träning under året.

De fystränare som svarade att dom inte använde periodiserad träning under året, använde heller inte olympiska lyft, plyometriska hopp eller speciella snabbhetsprogram i sin träning. Alla tränare som svarade på enkäten använde benböj i olika variationer.

Under försäsongen tränas rörlighet, styrka, snabbhet, explosiv kraft och uthållighet i block under 6-8 veckor vardera. Under säsongen sker underhållsträning.

Olympiska lyft med olika varianter av rörlighet och styrkerelaterade övningar lägger grund för maximal styrka och explosiv kraft. Olympiska lyft och benböj, tränas före, under och efter säsong.

Källa: Journal of Strength & Conditioning Research


National Strength & Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se