I ett samhälle som präglas av konsumtion är det viktigt att som konsument få förmånen att köpa varor utifrån sina behov. När man inte har en ekonomi som sträcker sig till hela köpet kan man ibland handla produkter och tjänster på kredit. Detta är en förmån för både säljaren såväl som köparen. 

Kreditgivare erbjuder således olika typer av bonusar eller procent om handlarna väljer just deras upplägg kring finansieringen. För säljaren är detta en självklar fördel eftersom de uppläggen som de erbjuder är fördelaktiga för företaget du som konsument handlar av. Statistiskt är det många konsumenter som litar på att säljaren erbjuder det bästa alternativet utan att studera villkoren noggrant.

I praktiken innebär detta att många köpare, eller konsumenter, tar mindre lån och krediter med höga räntor och eventuella villkor som inte är fördelaktiga för den privata ekonomin i längden. För att få bättre villkor senare tar många konsumenter ett så kallat hopbakslån, vilket är ett samlingslån för en nystart. 

På marknaden finns det många aktörer att välja bland, men även om man inte är så påläst inom just lån så finns det bra vägar att gå. En bra start till att börja med är att jämföra de olika alternativen som erbjuds på jämförelsesajter som sammanfattar och presenterar olika typer av lånealternativ baserat på de preferenser, belopp och avbetalningstider man som konsument knappat in själv. Vad som är viktigt att känna till är att ett hopbakslån är ett nytt lån som inkluderar alla mindre lån och krediter som man har hos andra långivare. Det finns många begrepp för den här typen av lån på marknaden, bland annat nystartslån, refinansieringslån, omstartslån, hopbakslån – men i praktiken syftar de till samma sak.

Tanken med dessa lån är att konsumenten ska få möjlighet att på förtid lösa in sina lån snabbare men också pressa ned kostnaderna som uppstår för att hålla krediten aktiv. Ju längre tid man har desto högre kostnader brukar tillkomma. Parallellt med detta vill många konsumenter således slippa avi-avgifter och påminnelseavgifter om man haft oturen att missa inbetalningar som skulle betalats i tid. Har man exempelvis ett lån så innebär det att man har mindre utgifter att hålla reda på. 

Ett vanligt misstag när man jämför olika typer av lån är att man hänger upp sig på räntan. Den är faktiskt inte det viktigaste att hålla reda på. En annan parameter som har en betydande roll i det hela är själva löptiden, alltså hur länge lånet löper och vad den exakta månadskostnaden blir. Är man extra försiktig med sina utgifter kan det även vara bra att se över de externa kostnaderna och vad andra kunder har gett för omdömen och recensioner om de olika aktörerna på marknaden. Värt att tänka på är alltså hur dina befintliga lån och krediter ser ut, vilka räntekostnader man har idag och vilka man kan tänka sig att gå med på, avgifter (nuvarande, och de som erbjuds), antalet avbetalningar (nu och då), och självklart en av de viktigaste komponenterna i det hela – den totala månadskostnaden. I den slutliga utvärderingen jämför man allt som finns att erbjuda och väljer det lån som känns förmånligast utifrån personliga preferenser och önskemål. Tänk på att det nya lånet bör göra skillnad för ens privatekonomi och undanröja de belastningar som nuvarande krediter bär med sig. 

Det är ganska vanligt att dagens hushåll tar någon form av lån. Man skulle kunna se det mer som en regel än ett undantag – därför är det viktigt att läsa på, studera alternativen som ges på marknaden och framförallt dedikera tid till att jämföra de olika villkoren som varje kreditaktör ger och erbjuder.