Senaste kursen som hörs i de tidigare lokalerna i Storvik blev en stor succé då den blev fullbokad med deltagare från både regionen men från flera håll i landet. Utbildningen fick mycket goda vitsord av deltagarna som fick lära sig grunderna om sömnad, mönsterkonstruktion, formgivning och design. Nu är det alltså dags för en tvådagars introduktionskurs i trikåsömnad som hålls lördag och söndag den 27-28 januari i Järbo.

– Vi kör kl. 10:00-17:00 på lördag och 9:00-17:00 på söndag, berättar Birgitta Persson, ägare och kursledare. Introduktionspriset är 2500 kr inklusive moms. Anmälningsavgiften är 1000 kr för att boka platsen. Resten betalas vid kursstart. Materialkostnader och fika ingår i kursavgiften. Undantaget är att vi börjar med omsömnad i trikå, så deltagarna ska ta med sig en varsin collegetröja.

Kurserna är organiserade i form av integrerade kurser med stor flexibilitet och präglas av en stimulerande och innovativ inlärningsmiljö där de studerande har stort inflytande när de får nya nya färdigheter.

– Vi välkomnar alla som är intresserade av att få sig en utbildning inom Textil, Design och Mode, oavsett om man kommer från vårt närområde eller var man än bor i landet. Tyngdpunkten ligger på grundläggande sömnad och mönsterkonstruktion för att lära sig att laga, designa och skapa plagg och textilier efter egna idéer, hälsar Birgitta. Vi har bara behöriga textillärare till alla kurser och efter varje avslutad kurs ges ett intyg.

Trikåsömnad är en typ av sömnadsteknik som används för att sy kläder och andra produkter med trikåtyg. Trikåtyg är mjukt och stretchigt och används ofta till plagg som t-shirts, leggings, underkläder och sportkläder.

Vid trikåsömnad används vanligtvis en overlockmaskin för att sy ihop tyget. Overlockmaskinen syr inte bara ihop tygstyckena, utan den skär även av överskottet av tygkanten och syr en snygg kant samtidigt. Detta ger en hållbar och elastisk söm som passar bra för trikåtyg.

Förutom overlockmaskinen kan även en vanlig symaskin användas vid trikåsömnad, särskilt för detaljer och dekorativa sömmar. Det kan vara nödvändigt att använda en speciell trikånål och en elastisk söm för att säkerställa att sömmen bibehåller sin stretchighet och inte bryts när plagget används eller tvättas.

Trikåsömnad kräver vanligtvis lite mer kunskap och skicklighet än att sy med vanligt bomullstyg, eftersom trikåtyg kan vara lite knepigt att hantera på grund av dess elastiska natur. Det kan vara viktigt att använda rätt tekniker och att provsy på liknande tyg innan du syr på det faktiska plagget.

I kursen ingår:

  • Presentation av lärare och deltagare (mål, syfte och förväntningar)
  • Maskingenomgång (symaskin och overlockmaskin)
  • Maskinträning (att sy detaljer)
  • Genomgång av sömmar (plats på plagget)
  • Rita mönster och sy ett enkelt plagg (barnplagg) av din collegetröja genom att jobba med återbruk
  • Sy ett eget plagg

Mer information och anmälan se https://textildesignskolan.se/calendar

Kontakt:
Birgitta Persson
info@textildesignskolan.com
070-968 99 79
Yllefabriksvägen 34, 811 95 Järbo

För mer information se:
https://textildesignskolan.se

 

Om Textil Design Skolan
Svenska Textil Design Skolan lär ut sömnad, mönsterkonstruktion, formgivning och design. Lokalerna är på en strategiskt belägen plats i Yllefabriken i Järbo, endast 10 minuter från den populära skidorten Kungsberget.

Textil Design Skolan i Sandviken AB har en lång tradition av att utbilda inom området och grundades redan på 1960-talet.

Utbildningarna har endast behöriga textillärare till alla kurser och efter varje avslutad kurs ges ett intyg.
Man erbjuder tvådagars nybörjarkurser på helgerna, sedan en fortsättningskurs som även den är en tvådagars helgkurs.

Efter nybörjarkurserna har deltagarna bra grunder i sömnad för att fortsätta med andra kurser. Har deltagarna andra motsvarande förkunskaper behöver de inte de två första kurserna. Sedan kommer man att ha olika påbyggnadskurser och även fortsättningskurser med olika inriktningar.

Textil Design Skolan lägger stor vikt vid att bevara den konserverade kunskapen inom svensk textilhantering.

Kurserna ger deltagarna grundläggande kunskaper i sömnadshantverk, mönsterkonstruktion, formgivning och design. Utbildningarna lämpar sig för både dem som vill arbeta med textil som yrke eller enbart som en hobby, men även de som t.ex. vill kunna skapa unika plagg av second hand objekt. Det finns massor att fynda där textil och skinn är av mycket högre kvalitet än det man ofta finner i handeln nu för tiden.
Hållbarhet och miljövänligt är en självklarhet för oss.