Nu har de dessutom fått en rejäl skjuts ekonomiskt, genom Arvsfonden, Hälsinglands Sparbank och Hudiksvalls kommun, som tillsammans finansierar drygt elva miljoner kronor, så nu kan de jobba med projektet på heltid.

- Det känns fantastiskt att så många tror på vår idé. Vi märker också att folk som bor här är intresserade av den lokala historien. Många har kommit fram till oss och berättat egna historier som bygger på verkliga händelser ur det förflutna, berättar Cecilia, särskilt efter ”I våra kvarter” 2009.

Det var då idén till teaterprojektet föddes. ”I våra kvarter” var en utomhusteater som byggde på en lokal efterkrigshistoria och utspelade sig vid det gamla läroverket i Hudiksvall. I gymnastikhuset intill huserade skådespelarna och det var där som Cecilia, genom sin före detta historielärare Åke Hammarstedt, fick höra talas om trettondagsafton 1945, året då över hundra flyktingar flöt iland på Hölick. Just i gymnastiksalen huserades de under ett par veckor innan de ”placerades” i familjer i Hudiksvallstrakten.

- Det är invandrarhistoria! Folk vill höra de här berättelserna, höra om sitt ursprung. Det är berättelser som ska berättas, händelser som ska lyftas i ljuset. Det får en betydelse, man kan jämföra då och nu, gråta med, skratta åt och bli berörd. Och det stärker oss som bor här. Många ungdomar idag vet inte varför staden ser ut som den gör. De har ingen historia.

Så började tre berättelser ta form i Cecilias huvud och det är dessa tre produktioner som ingår i projektet. På tre år ska Hudiksvallsborna få uppleva ”1721”, ”Forsablått” och ”Ett bloss i natten”. Nu är det fullt fokus på ”1721” som är först ut. Den handlar om året då ryssarna brände ner stora delar av Hudiksvall.

- Många elever ska få se föreställningen på skoltid, och vi kommer också att anordna workshops i flera skolor, berättar Ulrika. Där kommer vi också att upptäcka om det finns barn och ungdomar som kan delta i föreställningen.

14 föreställningar planeras och premiär blir det den 22 maj. Tolv musiker, ungefär fyrtio skådespelare, en kör och ett gäng statister mellan 5 och 95 år ska fylla scengolvet inne på Glysishallens arena. Det är många människor, både anställda och ideella krafter, som kommer att medverka på olika sätt. Dessutom avslöjar Cecilia och Ulrika att musiken kommer att få en framträdande plats:

- Det blir nyskriven musik till hela föreställningen!