I Sydafrika är det tufft att få bidrag och inga korttidspermitteringar som kan göras, berättar Katarina och det största problemet nu är den växande fattigdom och behovet av mat. -Vi har ju tyvärr upplevt totalt utegångsförbud, level 5 vilket innebar hard lockdown under delar av mars/april 2020. När vi sen var vi i Sverige så var det helt andra regler i somras och sedan kunde vi inte återvända till Sydafrika då gränserna var stängda.

Vi kom åter hit i mitten av november och nu har vi lockdown level 3, det innebär att det är restriktioner med utegångsförbud mellan 21:00-05:00, stränder stängda, förbjuden alkoholförsäljning, smittspårnings-app, febertemp. och inskrivning på de flesta ställena, spritning av händer in och ut överallt och 2 meters avstånd och munskydd såklart överallt, säger Katarina ,så med denna bakgrund kan vi jämföra ländernas olika sätt att hantera viruset, men väljer att inte ta ställning. -Det är två världar och varje land har sitt sätt att hantera viruset efter sina förutsättningar, säger Katarina men jag känner mig trygg här i Sydafrika just nu, med de försiktighetsåtgärderna runt omkring oss.- Nu är vi klokare. Vi ska inte växa igen.

Vi ska leva vår dröm och njuta mera av livet. Nu har vi äntligen fått lite fritid och delar upp tiden mellan Sydafrika och Sverige. Vi är nog egentligen inga förvaltare, utan utmanas både jag och Peter av att driva upp företag och få dom att växa och sedan gå vidare. Vi skall denna gång dock försöka vara klokare, säger Katarina

- Nu har vi självfallet inte mycket att göra i och med Covid, säger Katarina men när resandet sätter fart igen är vi beredda. Vi hoppas och tror på att detta skall bli möjligt under senare delen av 2021. Vi tro det kommer finnas ett inneboende behov av att resa när det öppnar upp. Man har sparat pengar och vi har lyckligtvis många återkommande gäster som börjat kontakta oss och efterfrågar reseförslag.

Coronatider har trots allt något positivt över sig. Man får en större förståelse för andra människor i dessa tider. Först blir man bedrövad säger Katarina men vi har just nu inkomster noll och först tycker man väldigt synd om sig själv, sen växer man som människa. Man blir större för att man har nu tiden att reflektera.

Vi har accepterat att det inte finns mycket att göra och istället passar vi på att läsa, skriva, studera digitalt, besöka nya intressanta platser, uppdatera oss på populära gamla platser, berättar Katarina. Dessutom är vi mycket aktiva och vandrar och cyklar, både MTB och landsväg. Vi har till och med tagit upp golfen som vi slutade med för 12 år sedan, så vi försöker vara väl förbereda då resandet vänder.

- Vi tar med andra ord tillfället i akt att uppleva nya sevärdheter och pluggar på så vi kan erbjuda våra gäster nya aktiviteter och sevärdheter. Många gäster har tidigare rest en hel del och vill ha en frihet och flexibilitet, säger Katarina och berättar också att de flesta gästerna inte bara vill sola, ligga på stranden och bada. I detta fallet är landet Sydafrika det perfekta resmålet. Sydafrika är ett magiskt land med en gudomlig natur och mycket djur, berättar Katarina. Dessutom med människor som är öppna, glada och spontana. Vi cyklade i söndags och jag tror vi mötte kanske 100 cyklister och alla hälsar glatt och högt på varandra.

- Denna goda stämning tror jag är en anledning till att svenskar trivs så väl och gärna återkommer till Sydafrika. Här får man släppa loss, vara spontan och lite galen. Det är inte så noga med allt och man tar dagen som den kommer. Det man inte hinner idag, kan man kanske ta i morgon. Vi gör i stort sätt ingen marknadsföring, förutom en del föredrag och workshops då vi är i Sverige, berättar Katarina, resten är ”word of mouth”. Det är våra kunder som säljer oss. Jag hoppas och tror att vi har fått gästernas förtroende för vi har bott här i dryga 14 år, gjort vår ”hemläxa” och finns på plats och kan nås dygnet runt då man är i landet. Vi är tydliga med våra rekommendationer då man reser, har en resplan och förbokade boenden, berättar Katarina.

-Det är viktigt att röra sig i rätt områden, känna sig trygg och spara tid för att kunna uppleva det bästa landet har att erbjuda. Vi rekommenderar oftast de personliga och unika platserna med boenden på små och pittoreska guesthouse, där vi alltid själva har varit och känner ägarna eller managern. På dessa platser får man också sedan både de senaste och bästa tipsen. Och som sagt vi träffar vi alltid våra gäster personligen, oftast vid ankomst för introduktion till landet och dess kultur.

Inledningsvis hade dom ett Guesthouse, The Beautiful South Guesthouse, i Stellenbosch som är en känd vin- och universitetsstad. Sydafrikas näst äldsta stad med en historiskt känd och vacker stadskärna. Efter ett år startade dom ett Guesthouse till, The Beautiful West Guesthouse i Somerset West ca 2 mil från Stellenbosch. I Sydafrika är arbetskraften förhållandevis billig, så man behöver inte göra allt själv men ständigt vara tillgänglig då man driver denna typ av verksamhet.

Kulturen och arbetsmoralen skiljer sig markant från Sverige. Med den svenska affärskulturen sig hemifrån började Katarina med att motivera personalen. Hon berättar att hon fick tala om för dom varför saker skulle göras för de undrade vad de skulle göra. Utbildningsnivån är generellt mycket låg och historien följer dem fortfarande. Apartheidtiden sitter tyvärr djupt rotat i många och deras personal väntade på order och checklistor, vilket Katarina säger var en utmaning att avveckla.

- Det var mycket kompetensutveckling, säger Katarina,, att lyssna, försöka förstå och kommunicera på rätt sätt var det som gällde, men personalen växte, ficksjälvförtroende och stannade hos dom under de 10 år som de hade Guesthouse.

- Vi är stolta över att ha haft 27.000 gäster från totalt 89 olika nationaliteter på dessa 10 år, säger Katarina, men det var ett "hästjobb”, erkänner Katarina. - Vi har haft många pedagogiska stunder med både enkla ”hitta fem fel” i rummen, nya sätt att städa, frukostpresentationer, trädgårdsarbete och utflykter i lågsäsong med personalen. Allt detta för att få personalen att tänka själva, tänka logiskt, bli självständiga, trygga som personer och ha självförtroende att själva kommunicera med gästerna och våga säga ifrån till oss som ägare, säger Katarina. och är otroligt stolt över hur dom utvecklades!

- Det bästa i alla jobb jag har haft är när jag kan avveckla mig själv och någon annan kan ta över det jag gör, säger Katarina. Man har lärt sig fantastiskt mycket, man har otroliga historier men det går inte att sticka under stolen med att man är i ett främmande lan och i en helt annan kultur. Allt är annorlunda! Det har tagit sin tid och sin kraft, trots att vi haft fantastiska medarbetare.

Katarina och Peter hade bestämt att max driva Guesthouse i 10 år och då de fick ett bud efter den tiden sålde dom.. - Var sak har sin tid och vi önskade oss mer flexibilitet och fritid, säger Peter.Vi hade under dessa år också startat ett reseföretag, Cape Scandinavia Tours & Travel, och arrangerade resor i Sydafrika. Detta företag bestämde vi oss för att behålla, då vi inte hade för avsikt att lämna Sydafrika.

- Det vi gör i Cape Scandinavia är att vi löser researrangemang för de som önskar komma till Sydafrika, såsom mindre grupper, familjer och par, berättar Katarina.Vi ordnar med reseförslag, dagsprogram, utflykter, aktiviteter, hyrbil och Road Trips med förbokat boende och förslag på program. Gästen ordnar sin egen flygbiljett och resten sköter vi, säger Peter. Gästerna har alltid kontakt med oss innan de kommer samt att vi möter upp för välkomstlunch på vingård, ger tips, råd och går personligen igenom reseprogrammet på plats. Det är viktigt att man känner sig trygg då man reser i Sydafrika och introduktionen är extremt viktigt för att få ut maximalt av sin vistelse så lång borta från Sverige.

De allra flesta startar i Stellenbosch där Katarina och Peter bott i drygt 14 år. De har dessutom utbildat sig till auktoriserade guider, vilket gör att de både producerar resor och emellanåt åtar sig guideuppdrag. Deras passion är att deras gäster får det bästa av detta land, både de mera kända sakerna och tillika de mindre kända staden är den äldsta staden i Sydafrika och ingår alltid i deras reseförslag. Regionen heter Western Cape och är influerat av holländare och britterna, från den tiden då dessa delar var kolonier.

Både miljön och klimatet påminner om Medelhavet.

Just det område där Katarina och Peter bor är för många sydafrikaner drömmen att få leva i då både tempot och kriminaliteten är lägre här än på många andra ställen i Sydafrika,

- Visst finns här problem, men var finns inte det idag i världen?, säger Katarina. Runt de större orterna finns kåkstäder eller Townships som vi kallar dem.

Till dessa områden kommer väldigt många människor från andra afrikanska länder och dom är här för att jobba och alla pengar dom får ihop, sänder de hem till sina släktingar i hemlandet. Det betyder ju att de inte vill betala för sin bostad, därför växer de enklare boendena i förorterna och kåkstäderna blir större och större. Det är en svår ekvation att lösa.

Men det är inte bara elände i dessa Townships, utan också mycket skratt och glädje.

- Vi har själva tillsammans med våra vänner Mama Florence och Madiba, samt gäster genom åren byggt upp en förskola i Kayamandi utanför Stellenbosch för barn mellan 1-5 år.

-- I olika perioder har vi upp till 100 barn, det är helt fantastiskt!, säger Katarina och då Madiba också utbildat sig till guide så arrangerar vi tillsammans med honom walking-tours i Kayamandi och avslutar på vårt Kindergarden Luthando. Det är en mycket uppskattad tur, då man får se en annan del av Sydafrika som vi också måste utveckla tillsammans.

Den store ledaren Mr Mandela fick folket med sig och de allra flesta är stolta över det som de har och visar gärna upp det. Vi har en passion för att visa hur Sydafrika är på både gott och ont, säger Katariana.

Nu bor Katarina och Peter i ett Wine- & Golf Estate.

-Vi har alltid hyrt hus eller lägenhet då vi haft Guesthouse, men då vi sålde skaffade vi ett eget boende strax utanför Stellenbosch, berättar Katarina. Här bor främst sydafrikaner och vi har ett radhus med gemensam pool. Det är ca 45 min. till havet, men ligger mitt i vinlandet med berg, kullar, vinrankor och vingårdar runt oss. Detta boende passar oss perfekt, havet har vi ju då vi är i Stenungsund. Vi kan numera vara här 6 månader och i Sverige 6 månader och förhoppningsvis framtiden resa lite till andra ställen också., säger Peter.

"Vi har äntligen fått det bästa av två världar!”

Följ och Läs mer om paret Stigsson på Tours & Travel in Sydafrika | Stellenbosch | Cape Scandinavia

Katarina och Peter Stigsson

Text: Eva-Lena Ivarsson    Foto: Katarina Stigsson

www.connectpoint.se