Det finns förstås saker som Ove tycker regionen kan bli bättre på som högskolans inriktning, men det återkommer vi till eftersom det först och främst är bristen på självförtroende som Ove menar är Gävles största nackdel.
Som inflyttad gävlebo ser han en stad och en region som har mycket att erbjuda både sina innevånare och företagare.
Fast så där väldigt nyinflyttat är han ju inte längre även om han behållit förmågan att betrakta Gävle från ett utifrånperspektiv och uppskattat fördelarna. Han har bott här i drygt 30 år vid det här laget och hans namn är nog välkänt för de flesta, även om många tror att det uttalas som annonsen, vilket det inte gör.
- Namnet kommer från min farfars far som var norrman och emigrerade till Sverige i slutet av 1800-talet, berättar Ove som den här dagen är på kontoret på Svenska Handelskammaren i Gävle där han är ordförande. Han är dessutom finsk honorärkonsul i regionen. Trots att han nyligen fyllde 70 år är han en mycket aktiv pensionär med både konsult- och styrelseuppdrag i flera stora företag.
Ove Anonsen föddes i Falköping, men där tillbringade han inte särkilt lång tid. Hans pappa var nämligen tjänsteman inom järnvägen och som sådan var ständiga flyttar över landet vardagsmat.
– Det var så på den tiden - skulle man klättra på karriärstegen var man tvungen att flytta ofta, säger Ove som hann bo med familjen både i Uddevalla, Ånge, Luleå och Kiruna innan han fyllt tretton år. Nästa flytt gick betydligt längre - nämligen till Malmö.
Att de ständiga flyttarna under barndomen skulle ha påverkat honom negativt tror han inte, han menar tvärtom att det gjort honom mer öppen.
– Genom att vi flyttade så ofta blev jag tvungen att hitta nya kompisar och söka nya kontakter på varje ställe. Det blev som ringar på vattnet som vidgades, säger han.
**Hans mamma var hemmafru och som enda barnet fick Ove mycket uppmärksamhet något som han tror varit positivt för hans personliga utveckling eftersom han alltid blev sedd, även om det kanske fanns tillfällen när han föredragit att inte märkas lika mycket.**
I Malmö blev familjen kvar och där tog Ove studenten och han gjorde sin militärtjänstgöring i Ystad. Han trivdes bra med militärlivet och fortsatte förkovra sig och blev reservofficer.
– De flesta av mina kompisar skulle gå ekonomutbildningen och det gjorde att jag också blev intresserad. På den tiden fanns den på två ställen i Sverige. I Stockholm och Göteborg. berättar Ove som sökte till Göteborg och kom in.
**– Eftersom min läggning är mer utåtriktad så valde jag marknadsföring som specialinriktning. Min mentor var den stora gurun Ulf af Trolle. Det var för honom jag tog min examen och han såg också så att mitt examensarbete publicerades, berättar Ove som var före sin tid redan då. Hans examensarbete var nämligen en utredning om tv-reklamens effekt på dagspressannonseringen.
– Det fanns ju ingen tv-reklam i Sverige på den tiden, men det fanns det utomlands och många menade att det skulle bli förödande för dagspressannonseringen i Sverige när det kom hit och tidningarna skulle tappa alla annonsintäkter. Men jag kom fram till att det inte skulle innebära någon större skillnad – och jag fick ju faktiskt rätt, säger han och ler.**

Som ung färdigutbildad civilekonom fanns det många jobb att välja mellan. Men istället för att söka sig till Volvo som många av hans studiekamrater gjorde valde Ove Stockholm där han blev erbjuden arbete på Svenska Esso (nuvarande Statoil).
– Jag och en till blev ansvariga för att bygga upp embryot till en ny motorhotellkedja. Det var en stor satsning och jag och min kollega fick ansvaret för halva Sverige var. I dag heter inte hotellen Esso motorhotell längre utan Scandic, men fler av de som jag var med om att bygga upp finns fortfarande kvar. Här i Gävle är Essos gamla hotell huvudkontor för Gavlegårdarna i dag.
Det var också i Stockholm som Ove träffade sin blivande fru, Birgitta. Fast egentligen hade de redan stött ihop i studentlivet när båda pluggade i Göteborg. Birgitta utbildade sig nämligen till operationssköterska samtidigt som Ove läste till civilekonom. 1965 gifte de sig och köpte hus i Upplands Väsby.
Efter tre år på Esso bytte Ove jobb och blev produktchef för Kungsörnen där blev han kvar i olika befattningar ända till 1977.
– Pendlingen inom Stockholm blev för jobbig till slut, berättar Ove som tillsammans med Birgitta började prata om att flytta till en mindre stad. Det för att få mer tid för familjen som nu utökats med de tre barnen Patrik, Helena och Christina.
– Jag blev headhuntad som marknadschef till Ahlgrens, först var jag lite tveksam, jag tyckte att jag hade bott i Norrland tillräckligt redan, men så var Birgitta och jag upp till Gävle och tittade och vi tyckte om vad vi såg.
Själv fick han var med om stora förändringar under sin tid på företaget. När han började var Ahlgrens fortfarande ett familjestyrt företag som drevs av bröderna Ahlgren. Företaget såldes sedan till Procordia och då blev Ove både vd och koncernchef för Ahlgrens. Det skedde samtidigt en stor utveckling av koncernen som expanderade snabbt.
– Det var roligt, men jag jobbade jämt – dagar, kvällar och helger, säger Ove som trots att han trivdes väldigt bra beslutade sig för att gå i pension nyss fyllda 60 år. Det berodde egentligen på en viss Sören Gyll.
– Sören Gyll var vd för Procordia. Han är en dynamisk och fascinerande företagsledare, säger Ove och berättar om händelsen som ledde fram till den tidiga pensionen.
- Sören hade samlat alla oss koncernchefer i bolaget till en träff. Vi satt en hel helg och diskuterade utveckling och strategier, berättar Ove och fortsätter:
– Sören var dynamisk även i sitt språk och innan vi skildes åt så sa han åt oss: ”Ni era jävlar ska inte sitta som koncernchefer en dag efter att ni har fyllt 60 år”. Innan vi åkte hem fick vi ett kontrakt som hans sekreterare skrivit ut om avtalspension vid 60. Alla skrev på!
Innan Ove fyllde 60 år hann han också vara med om att företaget återigen bytte ägare, nu till finska bolaget Huhtamäki och företaget bytte också namn till Leaf. Därefter togs det över av CSM. Men någon pensionärstillvaro blev det inte för Ove när han slutade. Istället beslöt han sig för att starta eget i konsultbranschen.
**– Det var nyttig, jag som alltid varit van att få allting serverat fick nu göra allting själv och dessutom var det jobbigt när telefonerna, som under min tid som koncernchef ständigt ringt, plötsligt tystnade – men de började snart ringa igen, tillägger han leende.**
Det var också Ove som tipsade sin gamla vän och kollega Robert Andrén på Nordic Capital när Leaf var till salu. Det ledde till att Leaf i dag ägs av två riskkapitalbolag och där sitter Ove med i styrelsen. Det var för övrigt Ove som under sin tid som koncernchef såg till att den nya arenan i Gävle fick namnet Läkerol Arena precis som han såg till att Länsmuseet fick Ahlgrens gedigna historiska arkiv. I dag sitter Ove också med Bilmetros styrelse liksom han är ordförande i dryckesbolaget Saturnus styrelse. Dessutom är han som alltid engagerad i näringslivet i regionen. Han anser att många gävlebor underskattar näringslivet.
– Många underskattar mångfalden. Företagsklimatet är inte alls så dåligt som vissa säger. Det har blivit betydligt bättre. Jag var själv med i en arbetsgrupp för att få kommunen att visa större intresse för det strategiska näringslivet. Det har lett till att diskussionerna och samarbetet har blivit mycket bättre.
Sedan finns det också saker som Ove tycker behöver förbättras - som högskolan.
–Högskolan har tre uppgifter, det är utbildning, forskning och samarbete för att utveckla näringslivet. Det två första har man lyckats med, men den tredje måste man jobba mer med för att utveckla. För närvarande är Högskolan i Gävle alldeles för vildvuxen. Visst är det bra med en bredd, men det måste också finnas en viss spetskompetens. Felet är att man ägnar sig åt för mycket samtidigt. För att förbättra imagen måste man skaffa sig en spetskompetens i symbios med näringslivet. Det för att bli attraktivare och i framtiden kanske kunna gå från högskola till universitet, säger han.

Camilla Lagerqvist


Faktaruta:
Namn: Ove Anonsen
Ålder: 70 år
Familj, Fru Birgitta, tre barn och två barnbarn
Bor: Radhus i Villastan och fritidshus på Bjärehalvön.
Fritidsintressen: Idrott och resor*