I år har man satsat ordentligt på vattensport med en upplevelsedel som kallas Water Park men naturligtvis är det alla båtar i olika storlekar, nischer och prisklasser som intresserar alla båtfantaster mest.

Sannolikt spelar det in att jag som är uppväxt i den lilla Gästrikeidyllen Ockelbo blev särskilt varm i hjärtat redan utanför entrén samt att i foajén när vi möts av glänsande aluminium i form av Ockelbo Boats nya modell Ockelbo B21 CAB. Det är en helt ny hyttbåt som redan innan lanseringen har blivit en formidabel succé både när det gäller beställningar samt hyllad i tester av branschmedier.
– Känslan inför säsongen är positiv. Vi lanserar ju bland annat Ockelbo B21CAB som fått ett fantastiskt mottagande, både från båtjournalister och slutkonsumenter, säger David Stenlund, vd på Ockelbo Boats. Det känns fantastiskt kul. Redan under den här första helgen har flera kontrakt skrivits, så helt klart har mässan börjat bra!

Ockelbo Boats tillverkar båtar byggda helt i aluminium med de klassiska Ockelbobåtarna som gjordes i glasfiber som förebild. Modellbeteckningarna har kultstatus för den som kan sin sjöhistoria och den särskilda designen av skrovet borgar för mycket god gång och stabilitet oavsett sjö och väder. Ockelbo Boats är lillasyskon och tillverkas av premiumtillverkaren Anytec med målsättning är att bygga världens bästa aluminiumbåtar. Ägare är ingen mindre än Peter Forsberg, Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna som själv var själv på plats under fredagens pressvisning och berättade om båtarna. Han kommenterade även sin roll som expertkommenator gällande ishockey under OS med viss självironi och efterlyste liknande kunskaper i sin roll som småbarnsförälder.
– Otroligt kul att ett företag som Anytec kan förvalta Ockelbos varumärke och vår fina båttradition på det här sättet, säger Mikael Olsson, som med sitt företag Ockelbo Collection arbetar med just varumärket samt produkter och reservdelar till tidigare Ockelbo-båtar och gamla kultförklarade snöskotrar.

I övrigt så finns det för första gången sedan 2014 en segelbåtsbrygga på mässan där besökarna har chansen att spana in båtarna på nära håll liksom möjlighet att träffa och prata med experter och andra likasinnade. Ett av de återkommande inslagen på Allt För Sjön, och som lockar många specialintresserade besökare, är Classic Boat Show. Det är som vanligt Pierre Dunbar, ordförande i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, som håller i trådarna.
– Vi visar upp ett tiotal fina veteranbåtar i både trä och plast, varav de flesta är till salu, berättar Pierre. Men man kan säga att de även representerar båttyper som finns att köpa på marknaden. Vi har även en sektion om ångbåtar, som ju är väldigt populära. Det kommer att finnas folk från olika ångbåtsföreningar på plats

Förutom Ockelbos Ockelbo B21 CAB var det en rad olika världs- och Sverigepremiärer. Ett av de mest klassiska båtföretagen, Nimbus, firar 50 år och gör det med att bland annat premärvisa upp W9 och T9 på mässan. Intresset för dagsutflykter till sjöss och i skärgårdarna växer vilket också märks på båttyperna som visas upp på mässan. Det ska vara båtar som är enkla och smidiga men samtidigt har kraft och fart att åka långa sträckor samt är anpassade för vattensporter.

Båtmässan Allt för sjön pågår 3-11 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Läs mer om Allt för sjön här http://www.alltforsjon.se
Läs mer om Ockelbo Boats här https://www.ockelboboats.se