Säsongen 22/23 slutade i ett stort sportsligt misslyckade för ishockeyklubben Brynäs IF. Efter att ha slutat på 13:e plats i SHL väntade kval mot Malmö Redhawks – en matchserie som slutade med 4–1-förlust för Gävlelaget. Det otänkbara var därför ett faktum: degradering till HockeyAllsvenskan för första gången i klubbens 120-åriga historia.

I efterskalven av SHL-uttåget vaknade föreningen upp till en helt ny verklighet – med betydligt sämre ekonomiska förutsättningar, spelarflykt och utan huvudtränare. Sedan augusti 2023 har unikt material spelats in, där ett kamerateam på nära håll följt ledare, spelare, styrelse, fans, spelarfruar och partners i deras gemensamma strävan mot det självklara målet: ett återtåg till SHL. Resultatet är ”Brynäs IF – vägen tillbaka”, en hockeydokumentärserie med sex avsnitt á 20–30 minuter fyllda av blod, svett och hockey när det är som allra bäst.

- Det här är en helt unik skildring av det djupaste inom en ishockeyförening, och genom dokumentärserien får vi chansen att bli ännu mer transparenta och öppna med vår verksamhet. Det här är för alla Brynäsare, men också för hela Hockeysverige. Det känns både inspirerande och samtidigt lite kittlande att få visa upp det innersta. Här får man verkligen följa med på säsongen som varit en enda stor kraftsamling, säger Jakob Westerlund, kommersiell chef på Brynäs IF.

I serien medverkar, bland många andra, Jacob Markström, Niklas Bäckström, Stig Salming, Inge Hammarström, Håkan Svedman, Niklas Gällstedt, Johan Alcén, Rolf Lassgård, Marcus Aujalay och merparten av alla spelare i Brynäs spelartrupp 23/24.

- Vi alla vet vad målet är. Vi är mitt inne i det brinnande seriespelet och målsättningen att ta oss tillbaka snabbt är vad vi alla sliter hårt för. Vi har haft ett fantastiskt stöd på hemma- som bortaplan, från alla partners och sponsorer, så det känns verkligen häftigt att få visa upp Brynäs IF från det sportsliga inre rummet, säger Johan Alcén, sportchef i Brynäs IF.

Dokumentärserien har producerats av produktionshuben Cross Media, som ligger bakom produktioner som Lundellhuset för Discovery/Kanal 5, humorserien ”Mammor” för Viaplay, Memiras reklamfilmer, flertalet dokumentärpoddar samt Youtube-serierna ”The Revolution Race”, ”Puppet Master och ”Splash.”

Det första avsnittet av ”Brynäs – vägen tillbaka” släpps på Youtube den 5 mars och resterande avsnitt kommer att publiceras med en veckas mellanrum och med det följa med Brynäs hela vägen in genom det heta slutspelsavgörandet.

Se trailen här: https://www.youtube.com/watch?v=-ZAd0Zf3j3M&feature=youtu.be

Kontakt
Jakob Westerlund, kommersiell chef, Brynäs IF (jakob.westerlund@brynas.se)
Anitha Clemence, projektledare, Cross Media, (info@anithaclemence.se)