Tavlorna har inte visats upp för allmänheten sedan det ordnades en minnesutställning sommaren 1999 samt under ett par dagar innan Dunderbergsgården i Ockelbo såldes för några år sedan.

– Det känns mycket kul att få visa upp pappas tavlor på det här sättet, berättar Jessie, som endast var fem år gammal då Leif gick bort. Jag har på senare år verkligen börjat intressera mig för pappas konst och det han skapade under sitt yrkesliv. Att få möjlighet att göra det här tillsammans med min bror Joe som har varit med i pappas ateljé sedan 60-talet och kan berätta massor om både tavlor, teckning och minnen har blivit min nya hobby.

Galleriet ligger i Joe Formgrens ateljé och kontor på Åsvägen i Valbo och har smygpremiär på eftermiddagen fredag den 27 maj.
– Vi hade ju tidigare alla tavlor lagrade i Templet i Gävle, berättar Joe, den äldsta av Jessies tre syskon från Leifs första äktenskap. Men när vi sålde fastigheten och tavlorna endast skulle lagras vidare så föddes den här idén. En spännande möjlighet att göra våra kontorslokaler mer trivsamma samtidigt som det kändes som ett kul sätt att hedra pappa. Han var ju en enorm inspirationskälla på flera sätt, för mig men även så många andra. Sedan är det ju otroligt kul med Jessies entusiasm och intresse så att vi kan ha det här som ett gemensamt projekt.

Officiell premiär blir det för de närmsta släkten och vännerna lördag den 28 maj. Galleriet kommer inte att ha några ordinarie öppettider men är tillgängligt vid enkel förbokning kontorstid. För den som är konstintresserad så finns det således ett antal original till salu samt ett antal av hans mest uppskattade grafiska serier med motiv från bl.a. Ockelbo, Gävle och Stockholm.
– Jag har sparat en del favorittavlor för egen del, berättar Jessie. Vi är också väldigt intresserade av att köpa eller byta in tavlor så det är bara att höra av sig. Vi vill vårda minnet av pappa och samtidigt hjälpa till att hitta nya ägare och hem för de tavlor som kan finnas på marknaden.

En tavla som sticker ut lite extra är ett maffigt Gävlemotiv från 1985, föreställande Rektorsgatan-Södra Kopparslagargatan. Ägare är inga mindre än de legendariska hockeybröderna Stig och Börje Salming.

Om Leif Formgren
Hans konst består av hamnmotiv, stämningsfyllda miljöer, vackra byggnader, myr och skogslandskap samt bokillustrationer för svenska och utländska bokförlag och illustrationer för bland annat Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Han medverkade i ett antal TV-program som snabbtecknare. www.leifformgren.se

Öppettider
Fredag 27 maj kl. 15.00-18.00.
Lördag 28 maj abonnerat.
Övrigt kontorstid efter ök.

För mer information kontakta

Jessie Formgren
076-340 22 88
jessieformgren@hotmail.com

Joe Formgren
070-679 79 00
joe@formgren.com