Här följer Pärs egna ord om sin kommande resa med insamlade förnödenheter till det krigsdrabbade Ukraina.
– Efter att ha varit hemma i snart två veckor så känns det bra att snart få vara på rull igen. Jag väntar bara in sista dokumentationen på fordonen. Folk har varit otroligt hjälpsamma med att hitta vad jag söker.
Ta till exempel Lars Janson på Jansons begravningsbyrå i Charlottenberg. Han hörde av sig och skänkte en begravningsbil med bårplats! När jag ändå var i krokarna så var jag in på Balkanboden i Charlottenberg och frågade om de ville vara med och fylla upp bilen vilket slutade med att jag fick två överfulla kundvagnar med konserver och ris. Precis när vi skulle åka så kom en tjej i personalen springande med 10 kilo ris och undrade om hon också fick bidra.
På vägen hem så stannade jag hos en pensionär som erbjöd sig att sälja sin färdtjänstbuss till en billig penning. Det resulterade i att nu kommer det att finnas en buss att transportera ut även rullstolsburna från Lviv till Polen från och med nästa vecka. Med plats för två rullstolar och två sittande passagerare. Toppen!

Chaufför till färdtjänstbussen är redan ordnad i Ukraina. Bör även tilläggas att Hjälpmedelscentralen stoppade in tre rullstolar som komplement till bussen, i fall någon saknar sin där nere så finns det att låna.
– I övrigt så har människor varit generösa med kläder, leksaker och en hel del mediciner, vilket kommer väl till pass då jag på inrådan av Johan Thyr, en annan volontär från Gävle som kör minibuss med flyktingar. Jag kommer att bland annat att besöka två barnsjukhus i Lviv. Dit fick jag även en hel massa choklad och godisbilar från Lena på ICA Bergby och en kvinna har skänkt två lådor insulin som hon kunde avvara. 
Jag kommer även att köra en hel del medicinsk utrustning som ska till ett akutsjukhus närmare fronten. Så det hade ju varit kul att få hjälp att hitta en generator eller två då strömmen kommer och går hela tiden, vilket kan vara förödande under en operation. Omläggningsmaterial går också åt på ett sådana ställen. 

Tack till många
Ett stort tack till Patrik Vesterberg, som f.ö. var och tog lastbilskort hos mig, och kopplade ihop mig med Stefan Adib på Botkyrka Bilcenter, som ordnade fram hela fem stycken transportbilar i riktigt bra skick som nu ska gå ner till Ukraina för att tjänstgöra som ambulanser. Guldgubbe! Via Ludwig Molge på Thunbergs i Gävle har det ordnats ytterligare ett transportfordon som också ska med. Så totalt är vi nu uppe i sju fordon som alla kommer att fyllas med mat och mediciner för vidare transport till Ukraina.
Det är så många att tacka och ett fantastiskt lyft med allt engagemang. Hatten av för Tommy Aneklev på Gävle Alltransport och Jörgen Thyr på Sören Thyr AB som lånar ut flak och containrar så jag kan flytta alla grejor. Tack även till Gästrike Renhållare som lånat ut ett släp.
Anna på K-rauta plockade ihop en massa första förband och skickade med samt att hon kontaktade kollegor i städerna runt om för att plocka ihop mer och även alla ni på Allkontor i Gävle. Jag har även mängder av privatpersoner som borde nämnas men som jag inte har namnen på. Ni är inte bortglömda av mig och många kommer att bli så tacksamma.

Önskelistan
Så om jag får skriva en önskelista på vad som behövs, så står generatorer högst på listan, tätt följt utav sjukvårdsmaterial, konserver och torrmat. Därefter varma barnkläder i små storlekar. Störst brist är det för dem upp till fem år.
Men även så enkla saker som toalettpapper, tandborstar och tvål saknas också.

Den goda utmaningen
Jag skulle också vilja utmana företagare som är i matbranschen. Jag skulle vilja bjuda barnen på barnsjukhusen på en riktig "gofika". Ni vet en sådan där som man har på sommaren när solen skiner och det inte finns några andra bekymmer än hur man ska orka med en bulle eller kaka till. Om ni kan hjälpa till att ta fram saft och bullar och kanske en korv, så det inte bara blir ”söggel” som mormor hade sagt, så ser jag till att det kommer på plats.

Chaufförer sökes 
Finns det även någon som skulle kunna ställa upp att köra något av fordonen ner så är det bara kontakta mig. Det är många som hört av sig men det kan behövas någon till.
Lönen består av mottagarnas stora leenden och oändlig tacksamhet. Jag står för diesel och färja då jag fick tillbaka alla utläggen förra gången tack vare det norska konsultföretaget Curamando.
Ett krav är att man har giltigt körkort och pass - och resan blir med riktigt kort varsel.

Återigen ett STORT TACK till alla som har engagerat sig. Några nämnda men ingen glömd. Så länge som ni orkar engagera er så kommer jag att orka köra ner det dit det behövs. Den stora tacksamheten är bästa lön.

För mer information, kontakt och gärna tips om fler som vill hjälpa till
Pär Dahlstedt
Mobil 073-839 29 89
https://bomhustrafikskola.se
https://sveatrafikcenter.se