Lördagen den 14 september arrangeras Sportlördag på Göransson Arena i Sandviken. Ett unikt event där det under en och samma dag spelas sex matcher i fem olika sporter. Allt med syftet att lyfta fram och fokusera på damidrotten i regionen. Sportlördag blir en sprakande, festlig dag som innehåller mycket för många.

Genom ett unikt samarbete mellan några av regionens främsta idrottsklubbar, Gästriklands Innebandyförbund, Gävleborgs Idrottsförbund, företag och kommuner arrangeras nu en dag där regionens damidrott sätts i fokus.

- Att vi samarbetar mellan de stora föreningarna som är ledande i distriktet inom olika sporter samt med innebandyförbundet är ett lysande steg till ett närmare samarbete för idrotten i stort. Jag tror vi har mycket att lära av varandra samtidigt som det ger synergieffekter när vi samlar krafterna, säger Anders Eriksson, klubbchef i Sandvikens IF

Under en och samma dag arrangeras sex matcher i fem olika sporter på Jernvallen. Det blir ett fullspäckat program med bowling, rinkbandy, fotboll, ishockey och innebandy. Förutom matcherna blir det även en föreläsning med Linnéa Claeson under dagen, och utanför arenan kan alla barn delta i Barnens Hinderbana.

- För oss är det viktigt att sätta just damidrotten i centrum och detta är en viktig del i det långsiktiga arbetet att stärka förutsättningarna för lika förutsättningar oavsett kön. Det är väldigt viktigt att vi visar upp våra profiler och idoler så att våra framtida stjärnor får förebilder att se upp till. - Jakob Westerlund, Gästrikland Innebandy.

Tanken är att samarbetet runt Sportlördag ska stärka damidrotten i Gästrikland och att klubbarna gemensamt ska bli starkare i sitt arbete med att öka intresset och nå ut till en större publik i sina respektive sporter. Sportlördag är en första gemensam aktivitet, men samarbetet kan långsiktigt förhoppningsvis resultera i fler gemensamma aktiviteter.

-Vi har länge pratat om att det är viktigt att arbeta med att skapa lika förutsättningar för tjejer och killar som vill idrotta, men det har inte blivit någon riktig kraftsamling kring det. Här ser vi en bra möjlighet att det blir just det och starten på ett intensifierat arbete för en jämställd idrott i hela länet, säger Ann-Gerd Bergdahl distriktsidrottschef, Gävleborgs Idrottsförbund.

Sportlördag stödjer Bissen och Märta Brainwalk och under dagen kommer det att samlas in pengar till hjärnforskningen och genomföras en symbolisk promenad runt arenaområdet.

Sportlördags program:

10.00 Bowling: Sandvikens bowlingklubb (A-lag) - AIK

10.30 Träningsmatch rinkbandy: SAIK-Skutskärs IF

11.30 Föreläsning: Linnéa Claeson

12.00 Bowling: Sandvikens bowlingklubb (B-lag) - BK Flamman

13.00 Bissen och Märta Brainwalk

13.30 Fotboll: Sandvikens IF – Ljusdals IF

15.00 Ishockey: Brynäs IF – Göteborg HC

17.30 Innebandy: DM-final innebandy

Läs mer och för biljetter: https://sportlordag-se.webnode.se/

Samt: https://innebandy.se/gastrikland/inlaegg/lista/nu-a-r-det-snart-dags-fo-r-a-rets-ha-ftigaste-sportevent-sportlordag-14-e-september/