Drygt 40 år senare, 1979, säljs begravningsbyrån till Fonus, som behåller namnet Märtha Forsbergs Begravningsbyrå. Blomsterhandeln Forsbergs Blommor firar alltså 80-årsjubileum i år! Märtha Forsbergs Begravningsbyrå är alltså lite yngre men i alla fall den äldsta som fortfarande är verksam!
Begravningsbyrå, hur fungerar en sådan egentligen? Vi besökte Raul Wiberg och Ola Granquist, som båda arbetar på Märtha Forsbergs Begravningsbyrå för att få veta lite mer.
Båda två är överens om att det är ett väldigt givande arbete för den som tycker om att arbeta med människor. De har också båda en bakgrund som stämmer bra med uppdraget. Raul har jobbat i affär och som kyrkogårdsvaktmästare medan Ola har varit pastor. I utbildningen till pastor fick Ola upp ögonen för hur viktig begravningsritualen är för oss människor.
Personlig service, personlig utformning och personligt engagemang är ledord för Raul och Ola. I samråd med de efterlevande utformas begravningen och det finns ofta utrymme för mer individuella önskemål än vad många tror. Det gäller allt från val av musik, platsen för minnesstunden till val av utsmyckning.
Tyvärr händer det att efterlevande inte är riktigt överens om hur begravningen skall gå till. Men de som varit förutseende har skrivit ner sina önskemål i Vita Arkivet, "ett rådgivande dokument för dina närmaste den dag de måste arrangera din begravning". Man kan bestämma allt hur man vill ha det, från vilka blommor till vilken typ av begravning. Skall det vara minneslund eller egen grav? Vill man ha kyrklig eller borgerlig begravning? Vita Arkivet har också utrymme för praktisk information som vilka bankkonton och försäkringar man har, var finns eventuellt testamente osv. Idag kommer även yngre personer in och ber att få Vita Arkivet, som är kostnadsfritt. Märtha Forsbergs Begravningsbyrå samarbetar också med Familjens Jurist när det behövs juridisk kompetens.
Det är främst tre saker man bör ordna för att undvika problem i samband med begravning:
+ sklriv ner dina önskemål i Vita Arkivet
+ skriv testamente (särskilt om det finns särkullbarn etc.)
+ prata med sina närmaste
Vita Arkivet kan vara ett bra anledning att ta upp och prata om detta känsliga ämne med sina närmaste.
Att arbeta på en begravningsbyrå innebär inte bara gråt, det finns också glädjetårar när de positiva minnena kommer upp.
- Folk kommer ju till oss för att någon levt, inte bara för att någon dött, säger Raul. Det är viktigt att tänka på för de efterlevandes sorgearbete.
Ofta är man väldigt oförberedd när ett dödsfall inträffar, oavsett om det varit väntat eller inte. Många har inte klart för sig hur mycket som man måste ordna med. Vem skall betala räkningarna, när kan man säga upp bostaden osv.
Ola och Raul har som ambition att det alltid är samma person som har hand om hela processen. Det är många saker som skall samordnas: präst, musik, blommor, annonsering, transporter, samling efter begravningen mm och allt måste fungera på utsatt tid.
- Det är på många sätt ett tacksamt arbete eftersom många varit spända och oroliga för hur ceremonin skall fungera, säger Raul. Det finns de som tittar in efter flera år för att tacka oss!
De som gör det bjuds självklart på en kopp kaffe!