Thorleif Gustavsson visar upp julstjärnor spm planterats på Erlandssons Handelsträdgård.

Lokalt odlade julblommor från Hedesunda

25/10, 2011 kl. 10:12

Fast hösten har bitit sig fast och vinter närmar sig så pågår det grönskande odling i växthusen hos Erlandssons i Hedesunda.

  • Johannes Erlandsson och Wickholm på Erlandssons Handelsträdgård odlar amaryllis och hyacinter på hösten.

– Just nu odlar vi julstjärnor i stora mängder, berättar Andreas Erlandsson. De skall vara klara för leverans i mitten av november ända fram till jul. Det är precis som på Tomteverkstan fast grönare och skönare. Dessutom odlar vi även stora mängder amaryllis och hyacinter den här tiden på året.

Planeringen för alla julgrupper som ska planteras och levereras till jul pågår också för fullt så trots att löven gulnar utomhus så grönskar det som aldrig förr i Hedesundas egen handelsträdgård.

Julstjärnans (Euphorbia pulcherrima på latin) stora färgstarka högblad är det som gör växten till den mest populära krukväxten världen över. Den har helt enkelt blivit ett nödvändigt inslag tiden före och under julhelgerna, i olika storlekar, som liten buske, uppstammad, som ett dekorativt inslag eller som en gåva.

Det är ingen slump att julstjärnan är översållad av attraktiv färg speciellt vid julen. Utvecklingen av blommorna och dess färgglada högblad, sker bara då dagsljuset är mindre än 12 timmar. I Centraleuropa sker det i början och fram till mitten av september. Efter det att blommorna börjar utvecklas tar det ytterligare 7-9 veckor innan julstjärnan finns i butikerna i sin färgglada skrud. Dagens julstjärneodlare lämnar inget åt slumpen under den känsliga uppdrivningsperiod. För att julstjärnorna ska blomma varje år lagom till advent och jul tar odlarna till välutvecklade och moderna odlingsmetoder. I växthusen är det viktigt att temperaturen hela tiden är rätt för att på så sätt skapa säkra förutsättningar för den vinterblommande växten. Det betyder att stjärnorna blir underbart röda vid rätt tid och kan bjuda sin beundrarskara en färgglad advent och jul.

Med sin triumferande marsch runt klotet, har julstjärnan förstärkt sin position som en genuin stjärna. Idag finns julstjärnan i mer än 100 varianter, med varierande färgsättning, form, storlek och en oändlig mängd möjligheter att skapa den ena dekorativa stjärnan efter den andra.


Fakta: Erlandssons ligger i Hedesunda, 4 mil söder om Gävle. Det är ett familjeföretag inne på vår tredje generation. Företaget har funnits sedan 1921. 1950 köpte Lennart Erlandsson verksamheten. Han var far till Anders som drev företaget fram till 2004 då hans söner Andreas och Johannes Erlandsson tog över.
Erlandssons driver förutom handelsträdgården också Blomsterkungen i Valbo Köpcentrum, en begravningsbyrå i Hedesunda och en fastighet i Hedesunda som just nu renoveras.
För mer information se: http://www.hedesunda.nu

Källa om julstjärnan: http://www.starsforeurope.com

Andreas Erlandsson

Andreas Erlandsson

Erlandssons Handelsträdgård

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2011-10-25

Erlandssons ligger i Hedesunda, 4 mil söder om Gävle. Det är ett familjeföretag inne på vår tredje generation. Företaget har funnits sedan 1921. ... Läs mer

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer