Ljuslyktorna blir extra populära på hösten, de allra flesta av oss vill lysa upp våra hem.

Lantligt engelskt, skinndetaljer och jordfärger senaste trenderna

3/10, 2011 kl. 11:59

Glöm vitt och ljusa kulörer, nu är det trä, skinn och jordfärger med inslag av koppar som gäller. I alla fall om man får tro inredningsexperterna när det gäller trenderna för hösten 2011.

  • Plädar och rena trämaterial kommer starkt i höst liksom andra naturliga material som ull, bomull och skinn. Den här sängen har ett överkast i päls.
  • Även plädarna ska vara i naturfärger och naturmaterial.
  • Istället för det ljusa nordiska, ska vi tänka brittiskt, rustikt och lantligt. Eller varför inte inredning a la jaktstuga som här på bilden.
  • Till hösten byter också många till dörrkrans på dörren och den får gärna
  • Engelska skinnmöbler är populära liksom kuddar med motiv.

Som alltid blir färgerna mörkare när vi närmar oss hösten och vintern. Men i år är det verkligen jordfärger och naturmaterial som dominerar. Istället för det ljusa nordiska, ska vi tänka brittiskt, rustikt och lantligt. Eller varför inte inredning a la jaktstuga eller fäbod. Mörka träslag, timmer, pälsplädar och kuddar med skinndetaljer är det som gäller i höst.
På Divas Boning i Gävle märks de trenderna tydligt, redan inredningen i skyltfönstren andas amerikans ski-lodge eller lyxig jaktstuga.
Inne på hyllorna trängs kuddar i jordfärger och med skinndetaljer.
– Plädar och rena trämaterial kommer starkt liksom andra naturliga material som ull, bomull och skinn, säger Sabina Eklund på Divas Boning och nickar mot en bäddad säng där överkastet är i päls och kuddarna går i brunt och mörkblått.
Men de mörka och murriga livas också upp med mönster eller broderade detaljer.
Samlas och mysa inomhus
Just kuddar och plädar är sådant som kunderna frågar efter på hösten liksom ljuslyktor och ljusstakar. Med mörkret blir det också mer legitimt att samlas och mysa inomhus.
– Kuddarna har jordnära färger som koppar och varm terrakotta som går åt det orangea hållet. Det är populärt med skinndetaljer och det är något som också går igen på kläder, säger Sabina Eklund som försöker beskriva atomsfären som inredarna strävar efter att nå.
– Man ska associera till en fjällstuga med öppen spis och sprakande brasa, säger hon och tillägger att det också kommer mycket influenser från hästsporten som beslag och andra hästtillbehör.
– Det är Lite Ralph Lauren-stuk över såväl inredningen som kläderna, förklarar hon.
Starkare och klarare färger
Även i andra inredningsbutiker i Gävle märks det rustika och jordnära trenderna även om det också finns både gardiner, dukar och kuddar i starkare och klarare höstfärger.
– Det är många olika färger just nu, men det som kommer starkt är ljunglila, turkost och grönt. Även sandfärgat är på väg tillbaka, säger Charlotte Bohlin på Village i Gävle.
På Village är grönt en populär färg – oavsett årstid. Precis som ljuslyktor som är populära året runt, men som får ett uppsving under just hösten och vintern.
– Ljuslyktor är alltid populära så här på hösten, både stora och små. Sedan är det många som köper nya gardiner och kuddar på hösten.
Mönstrade textilier
Även på Hemtex är jordfärgerna blandade med mera starka färger. Och där har det enfärgade fått konkurrens av mönstrade textilier.
– Lila, olivgrönt och orange är populära färger nu. Dessutom är det inne med fåglar och sicksackmönster, men även spets och lantligt shabby chic fortsätter att vara populärt, berättar Kristin Eriksson på Hemtex i Gävle.
Precis som på Village märks det att kunderna vill förnya sina hem med textiler när hösten och mörkret kommer. Att byta kuddar och gardiner kan ge ett rum en ansiktslyftning.
– Många köper gardiner och prydnadskuddar och nu kommer det mycket päls och skinn på kuddarna också, säger Kristin Eriksson.
Hemmet mer ombonat
Kanske kan det kännas motsägelsefullt att när mörkret lägrar sig över oss så blir inredningen också mörkare.
Men det handlar också om att göra hemmet mer ombonat och trivsamt att få fram den varma känslan. Hösten 2011 får träpaneler och timmer gärna vara framträdande i hemmet och de ska ge ett varmt intryck och samtidigt kännas obehandlade.
Eftersom trenden är natur och tradition så är det inte bara naturmaterial som skinn och ull som blivit populära, även trasmattan har fått en renässans.
Och det är nog en inredningsdetalj som många svenskar redan har i sitt hem och uppskattar.
Tidigare års heta trend med möbler som är shabby chic, det vill säga ljusa möbler som är behandlade så att de ser gamla ut, finns också kvar.
Fast det nordiskt ljusa verkar allt mer få ge vika för det brittiskt lantliga med tweed, rejäla klassiska möbler som Chesterfield-fåtöljerna, träpaneler och djurhudar. Precis som de USA-inspirerade inredningsdetaljerna.

Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist

Camilla Lagerqvist

Camillas Skrivbyrå

Från Sandviken, Gästrikland

Medlem sedan 2008-03-09

Frilansande journalist

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng