Strax före lunch den 21 december såg jag ett bra (dåligt) exempel på hur det kan gå till. Släppte av min fru strax efter övergångsstället utanför Olles på S Kungsgatan för att hon skulle gå över till ICA Söder. Jag hade därför full uppmärksamhet bakåt för att se om bilisterna stannade för att släppa över henne, eftersom jag räknade med att kunna köra ut när bilarna stannade. Tre bilar körde förbi utan att bry sig om att stanna, trots att hon stod väldigt tydligt och väntade på att gå över. En av bilisterna väckte lite extra uppmärksamhet, långt blont hår i en röd SAAB.
"Även fruntimmer bryter mot regeln", tänkte jag.
Fick en lucka och körde vidare mot trafikljusen vid Brunnsgatan. Där stod de som brutit och väntade på grönt. Jag tog den vänstra filen för att svänga vänster. Det visade sig då att det blonda fruntimret i den röda SAABen i stället var en man. Och inte vilken man som helst, en känd ledarskribent i en av Gävletidningarna! Jag vevade ner rutan och han gjorde det samma. "Varför stannar du inte vid övergångsstället?" frågade jag. Svaret från blev bara en fnysning.
Som sagt, det är lätt att predika solidaritet från Arbetarbladets ledarsida, men att tillämpa det själv är tydligen väldigt svårt!
Särskilt upprörande eftersom det är viktigt att kända personer föregår med gott exempel!
Därför uppmanar jag alla att försöka följa denna enkla regel: när någon står och väntar på att kunna gå över ett övergångsställe: stanna bilen och släpp över gång trafikanten!