Ockelbo-båtar har de senaste åren återuppstått och tillverkas nu i aluminium och har blivit mycket populära. Intresset för orten och det klassiska varumärket har nog aldrig varit större. En som tagit fasta på detta är Ockelbo-entreprenören Mikael Olsson som nu även börjat med guidade rundturer i sin kära hembygd.
– Jag arbetar sedan flera år med en särskild kollektion av "Ockelbo-produkter" och säljer även reservdelar och tillbehör till de gamla snöskotrarna och det har visat sig att många av mina kunder har ett genuint intresse för varumärket. De vill verkligen veta mer om både bygden och hur tillverkningen gick till. Så även om jag säljer det mesta av mina produkter i webbshopen så är det många som vill passa på och åka till Ockelbo och undrar om jag inte kan ge dem en rundtur.

Mikael har nu därför tagit fram en särskilt guidad rundtur där han visar på var det hela började. Från legendariska Ockelbo-Lundgrens tid med racerbilar och båttillverkning uppe i Mo, vidare till var de bägge skoterfabrikerna låg och vad som sker i de lokalerna idag.
Under sin uppväxt hjälpte Mikael sin far Kjell Olsson, som då ägde plastfabriken i Ockelbo, att producera allehanda saker sprunget ur bygdens stolta plasthistoria. Ockelbo och plasten finns bokstavligen i blodet genom att redan farfar Einar arbetade på Ockelbo Lundgren AB liksom pappa Kjell innan han blev delägare i Ockelbo Plastindustrier.
– Vi brukar även hinna med en fika eller matbit där jag berättar om min uppväxt i Ockelbo och så brukar vi träffa i alla fall ett par av dem som var med i tillverkning och utveckling av produkterna under storhetstiden. Idén föddes egentligen på riktigt när en av Sveriges största Ockelbo-entusiaster, 26-årige Oliver Strandberg från byn Hemling fem mil norr om Örnsköldsvik, insisterade att få komma och hälsa på då han verkligen ville veta "allt" om Ockelbo och dess tillverkningshistoria.

De guidade turerna sker på särskilda datum och passar utmärkt för grupper eller kanske för för en familj som nyss har köpt en Ockelbo-båt och vill ha en trevlig dagsutflykt för att känna på Ockelbo-andan och veta mer om historien.
– När Oliver var på besök så besökte vi bland annat Ockelbo Expos industriutställning och Ingemar Östlund på Langbergets mekaniska som jobbade på utvecklingen på Ockelbo Industrier och det var mycket uppskattat. Dessutom kommer vi naturligtvis beroende på väder och årstid att inkludera provkörning av en klassisk skoter eller en tur med Ockelbo-båt på vackra Bysjön.

Oliver som började köra snöskoter samtidigt som han började gå har idag 24 stycken Ockelbo-skotrar i sin ägo varav hälften är fullt körbara och resten i behov av renovering.
– Den guidade turen i Ockelbo var mycket bra, säger Oliver. Besöken vid de gamla fabriksbyggnaderna var spännande och mycket speciella. Sedan var besöket vid Ockelbo-utställningen med den mycket kunniga entusiasten Per Wilhelmsson både intressant och givande.

Om Ockelbo-Collection
Den särskilda Ockelbo-logotypen med det breda ovala O-et i logotypen är i Mikael Olssons ägo och ett registrerat varumärke sedan flera år. Den ritades ursprungligen av den motorintresserade frilansaren Bengt-O. Alskog, som bl.a. arbetade för Teknikens Värld, Expressen och Race som senare blev Båtnytt, när han samarbetade med den legendariske Erik "Ockelbo-Lundgren".
Ockelbo-Collection säljer i första hand Ockelbo-souvenirer som t-shirts, kepsar, flytvästar och ryggsäckar men även reservdelar till de gamla maskinerna samt är nu även återförsäljare av de populära aluminiumbåtarna.

Bildtexter:
Oliver Strandberg med Mikael Olsson i Ockelbo-Collections butik.
Oliver framför senaste förvärvet, en 4500 jubileums maskin från 1987. Den huven fanns endast det året.
I verkstaden med en orange 5000 som nästan är klar samt den svarta modell Fighter som också börjar bli färdig.
Oliver på ett mycket uppskattat möte med kunnige Per Wilhelmsson.
Tillsammans med Ingemar Östlund på Langbergets mekaniska som jobbade på utvecklingen på Ockelbo Industrier.
Oliver utanför Lundgrens klassiska båtfabrik i Mo, norra Ockelbo.
Första skoterfabriken i Ockelbo ligger efter Åsgatan som går genom samhället.
Den andra skoterfabriken ligger på Hamrångevägen och inhyser idag Epiroc Drilling Tool.
Hockeylegenden och entreprenören Peter Forsberg är i dag huvudägare och tillverkare av Ockelbo aluminiumbåtar.
Gammal reklamaffisch för Ockelbo Snöskotrar.
Sonen Joakim med familjens Olsson egen samling. Fr.v. en 8000 -90, Figther -88, 4500 -86, 600 -80, Poro och en av ca 70 tillverkade 200 -74.


För mer information se
http://ockelbo-collection.se
och även
http://ockelboklubben.hemsida24.se/om-klubben/klubbens-och-okelbob%C3%A5tens-historia/ockelbob%C3%A5tens-historia-3176838
http://ockelboklubben.hemsida24.se/andra-ockelbomaskiner/ockelbobilen-3176671
https://www.wij.se/ockelbo-expo


Kontakt:
Mikael Olsson: 070-551 35 92
info@ockelbo-collection.se