Om man befinner sig i situationen där man ska välja ett lån så är det klokt att jämföra olika långivare och vad deras erbjudande är och vilka villkor de har. När man läser igenom hemsidorna där denna information presenteras så är det vissa ord som återkommer.

Ord som ränta, amortering och avbetalningstid har de flesta koll på. Men det finns andra ord som många inte har koll på. Säkerhet är ett av dessa. När man tar ett lån så är det antingen med eller utan säkerhet. Det är viktigt att veta skillnaden så två frågor är aktuella att ställa sig. Dels vad det innebär med säkerhet, men även vilka krav som ställs om man ska få teckna ett lån utan säkerhet.

Oavsett om man tar ett lån med eller utan säkerhet så glöm inte jämföra de erbjudanden som olika långivare har. Sidor som Forbrukslån.no - Lån uten sikkerhet gör det enkelt att välja rätt. De listar olika långivare, vad de kan erbjuda och deras villkor. Mycket smidigt.

Vad innebär säkerhet?

När man tar ett lån är säkerheten något som ofta kommer upp. En säkerhet i dessa sammanhang är ett föremål eller liknande som i avtalet har kommit överens om att kunna säljas för att täcka upp kostnaderna för lånet om du av en eller annan anledning inte skulle betala de amorteringar du ska betala.

Exempel på sådana föremål kan vara en bil, ditt boende eller något annat med ett värde som motsvarar lånet.

Ett lån utan säkerhet är alltså ett lån där du inte behöver sätta upp något som säkerhet.  Dessa lån brukar betecknas som privatlån och vara på en lägre summa än de lån där säkerhet krävs.

Vilka är kraven för att ta ett lån utan säkerhet?

För att få ta ett lån utan säkerhet så krävs vissa saker av dig som låntagare. Om vi tittar på de krav som finns hos flera långivare så är det krav som inte skiljer sig nämnvärt från när man tecknar andra former av avtal.

Först och främst måste du vara över 18 år, du ska med andra ord vara myndig. Detta krav har att göra med att man enligt lag inte får teckna den här typen av avtal om man inte är myndig. Ett annat krav är att man under det senaste året har varit folkbokförd och skriver i landet. Om du folkbokförd i annat land så kommer du alltså inte få ta ett lån utan säkerhet.

Arbete eller pension

Ett annat krav är att du har fast inkomst. Det kan vara från att du arbetar eller i form av pensionsutbetalningar, denna inkomst ska dessutom vara över en viss gräns. Gränsen varierar men det brukar ligga runt 120 000 kronor.

Utöver dessa krav så ska du inte ha haft några skulder hos kronofogden under det senaste halvåret. Dessa olika krav kan dock variera mellan olika långivare. Vissa vill ha en högre årsinkomst där de ser att den som tar lånet garanterat kommer ha råd att betala tillbaka. Andra har extra krav utöver dessa som är listade här.

Jämföra innan man lånar

Som vi var inne på innan så är det klokt att jämföra de olika lånen innan man fattar beslut om vilket man ska teckna. Det finns stora skillnader mellan de olika företagen och det finns pengar att spara. Det kan handla om lägre ränta, att villkoren skiljer sig åt eller att de avgifter som tas ut ser olika ut hos olika långivare.

Undersök vad det finns för olika typer av lån också innan du bestämmer dig. Ett passar kanske bättre ön ett annat.

Det är även viktigt att komma ihåg att aldrig ta ett lån som man inte kommer att ha råd och betala tillbaka. Ett lån kan vara en förutsättning för att göra vissa saker eller i vissa situationer, men det är viktigt att komma ihåg att varje amortering måste göras.