Knäböj med olika stor belastning och djup

20/9, 2017 kl. 10:06

Den som designar träningsprogram ska använda sej av olika belastningar och djup för att utveckla olika muskelgrupper med hjälp av övningen knäböj.

  • Niclas Carlson
  • webcoach.se
  • webcoach.se
  • webcoach.se

Det pratas mycket om knäböj. Kanske pratas det mer än det böjs. Tränare och spelare diskuterar belastningar och djup.

Erfarna kvinnliga lyftare som tränade knäböj på olika belastning undersöktes med modern rörelseanalysutrustning i laboratoriemiljö.

Belastningen motsvarade 50-90 procent av 1RM. För att påverka benens muskler mest var djupet viktigare än belastningen.

Det motsatta förhållandet gäller för sträckförmågan i höft, vader och fotleder. Där är belastningen viktigare än djupet för att påverka musklerna optimalt.

Den som designar träningsprogram kan därför använda sej av olika belastningar och djup för att utveckla olika muskelgrupper med hjälp av övningen knäböj.

National Strength and Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31826791a7

Publicerad via All Sport och Idrott i samarbete med SvenskPress.

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng