Det pratas mycket om knäböj. Kanske pratas det mer än det böjs. Tränare och spelare diskuterar belastningar och djup.

Erfarna kvinnliga lyftare som tränade knäböj på olika belastning undersöktes med modern rörelseanalysutrustning i laboratoriemiljö.

Belastningen motsvarade 50-90 procent av 1RM. För att påverka benens muskler mest var djupet viktigare än belastningen.

Det motsatta förhållandet gäller för sträckförmågan i höft, vader och fotleder. Där är belastningen viktigare än djupet för att påverka musklerna optimalt.

Den som designar träningsprogram kan därför använda sej av olika belastningar och djup för att utveckla olika muskelgrupper med hjälp av övningen knäböj.


Hur gör ni med spelarna i ditt lag. Berättar ni att det är djupt som gäller eller håller ni isär begreppen för att utveckla olika förmågor med samma typ av övning.National Strength and Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31826791a7