90-minutersfilosofin
Ivars Jegers, styrelsemedlem, förklarade hur man resonerat kring idén med 90-minutersfilosofin. Tanken är att skapa ett mål som är oberoende av resultaten.
– En vision är ingen dagdröm, den stannar i huvudet och hjälper till att dra oss åt ett visst håll, förklarade Ivars. Att vinna allsvenskan är inte så bra som vision, i stället skall vi koncentrera oss på att göra så bra som möjligt i varje moment.
Det illustreras väl ganska bra av årets devis: ”Vi har ingen tanke på att vinna allsvenskan, i stället tänker vi försöka vinna varje match”.
– Vi inom GIF som inte spelar fotboll har en enda uppgift och det är att se till att spelarna får de allra bästa förutsättningarna!
Om GIF lyckas med 90-minutersfilosofin så kommer det att bli ett bra resultat. 90 minuter, det är längden på matcherna!
Målet är gemenskapen och förhållandet till det klubben håller på med. Eftersom klubben funnits i 127 år har man också visat att den är en av Sveriges uthålligaste!
– Så länge vi kan dra lärdom av både egna och andras misstag kan vi fortsätta att förbättra oss, avslutade Ivars Jegers.

Samarbete med Adecco
Gefle IF Fotboll har inlett ett samarbete med bemannings- och rekryteringsföretaget Adecco, som skall hjälpa spelarna med karriärcoachning. Coacherna Jenny Svedlund och Micke Hellberg berättade att Adecco har med samma värderingar som Gefle IF Fotboll:
Teamwork, åtagande och hängivenhet
Energi, målmedvetenhet och arbetsträning
Kontinuitet
Idrottskarriären är relativt kort och de som lyckas säkra sin framtid genom proffsspel är inte så många. GIF vill med samarbetet hjälpa sina spelare att förbereda sig för livet efter fotbollen, oavsett hur det går med eventuellt proffsliv.
Addeco erbjuder ett program som hjälper spelarna att hitta rätt yrkesalternativ. Nulägesanalys, handlingsplan, intervjuer och återkoppling, genomgång av CV, tester och olika övningar ingår i programmet som leder fram till jobb och/eller studier.

GIF:s partner nöjda med samarbetet
GIF har genomfört en NKI-undersökning (Nöjd Kund Index) bland sina samarbetspartners. 80 procent var ganska eller mycket nöjda med samarbetet. Magnus Lindberg berättade att 94 procent kan tänka sig att rekommendera GIF.
– Mycket bra siffror, men det mycket som vi kan göra bättre, sa Magnus.
”Hospitalitymiljön”, mer varumärkesexponering och ett mer aktivt nätverk var några av önskemålen i undersökningen. Marknadsavdelningen har lagt ner ett bra jobb för att uppfylla önskemålen:
• Nytt VIP-område med nytt elegant tält med plats för upp till 200 matgäster
• Pub i ”blå huset” där sponsorer samt medlemmar i både GIF och supporterklubben kan samlas i samband med matcher
• Möjlighet att se bortamatcherna på TV i puben
Man kommer också att jobba mer med publikrekrytering och olika aktiviteter som man erbjuder sponsorer, personalföreningar, kompisgäng etc. Ett nyhetsbrev kommer också att skickas ut.
Nätverksarbetet kommer att innehålla travkvällar, sponsormatcher, resor till bortamatcher, en landskampsresa och andra aktiviteter. Varje fredagsmorgon har man också möjlighet att delta i en fotbollsturnering på Strömvallen. Första matchen är den 17 april med samling 6.50. Efter matchens slut vid 8-tiden äter deltagarna frukost i sponsortältet. Det kostar 2 000 kronor för de 20 samlingarna och inkluderar fotbollsställ. Det enda deltagarna behöver ta med är skor och benskydd! Magnus Lindberg har fått in så många anmälningar att det minst blir fråga om två 7-mannalag!

Tränaren har ordet
Pelle Olsson anammar 90-minutersfilosofin och han räknar med att det skall räcka för en fortsättning i Allsvenskan. Laget har tappat några spelare som varit med länge, tillsammans har de representerat klubben i mer än 1 000 matcher. Kontinuitet är viktigt men är svårare att klara i Allsvenskan, men det är i alla fall fyra spelare kvar från 70-talistkullen! Förra året hamnade GIF på 22:a plats i ”äldstaligan” – i Europa!
Det är ovanligt många nya spelare i årets trupp men förutsättningarna har varit bra när det gäller träningarna, som startade 7 januari. Andersbergshallen har fått nytt konstgräs och laget har genomfört två träningar på varmare breddgrader, Cypern och La Montana i Spanien (någon mil från Barcelona). Laget har kunnat bra och omväxlande tack vare träningslägren och man har också fått bra träningsmatcher. 11 st sponsorer kom och hälsade på under träningslägret i Spanien, som avslutades med att titta på Barcelonas hemmamatch mot Malaga.
För årets säsong är bara de 12 första omgångarna spikade, resterande datum fastställs i maj.
Pelle hoppas att det skall komma mycket publik på premiären mot regerande svenska mästarna Kalmar den 6 april. Han hoppas att laget skall göra bra reklam för matchen i sista träningsmatchen mot Sirius på Strömvallen på måndag 30 mars.
– Vi har en bra chans mot Kalmar så vi hoppas att vi får revansch för de båda förlusterna förra året, sa Pelle. Vi skall också ta tillbaka Strömvallen och vinna hemmamatcherna i år!
Ett realistiskt mål är en placering bland de 10 bästa och det är man helt överens om i spelartruppen, men det får gärna bli på över halvan.
– Men det är en match i taget som gäller, även om det är en klyscha, sa Pelle Olsson. Vi kommer att fortsätta med spelsystemet 4-4-2 eftersom det passar truppen. De nya spelarna passar också in i det systemet.
Efter tre år som överraskningslag blev fjolåret en besvikelse inledningsvis. Men publiken, sponsorer och supporters har en positiv hållning till laget och den inställningen och stöttningen är viktig för GIF.

Magnus Lindmark tackade alla och berättade att årsbiljetterna börjar skickas ut under vecka 14.

Några spelar- och ledarröster
Hjalmar Öhagen, yttermittfältare, kommer närmast från Halmstad men har Järbo som moderklubb: Jag hoppas få spela så mycket som möjligt och jag hoppas bidra med snabb, teknisk fotboll.
Johannes Ericsson, veteran som gör sin 16:e säsong: Jag är beredd att spela där tränaren placerar mig men det är roligast att spela på mittfältet. Jag har klarat mig bra från skador men nu tar jag en säsong i taget.
Ryan Raybould, back: Jag hoppas kunna bidra så mycket som möjligt. När man inte får spela är det viktigt att stödja laget i alla lägen.
Jonatan Hellström, tillbaka efter skada: Det känns jättebra och jag hoppas ta en ordinarie plats i laget. Skulle jag dessutom få göra comeback i U21-landslaget skulle det vara en rejäl bonus.
Jonatan Berg, nyförvärv från IFK Göteborg, mittfältare: Pelle Olsson hörde av sig till min agent och det blev bra för mig. Det är ett kul och bra gäng med många nya spelare men vi har ett bra gäng på gång! Aget spelar snabb och teknisk fotboll och det passar mig.