John Lindbergs bästa trio
22/4, 2011 kl. 23:59Succén för John Lindberg Trio kan ses som en lyckosaga. Men bakom all uppmärksamhet i folkkära tv-program som Bingolotto och Go'kväll ligger år av slit. John stod på scen redan som 10-åring, fast besluten att satsa på musik. Och drömmen har slagit in. Med omkring 100 spelningar per år och en skiva som hamnat tvåa på Skivtoppen kan han nu leva på musiken.
Medverkan i tv-program som ses av hundratusentals tittare har naturligtvis gett karriären en skjuts. Fansen liksom skivförsäljningen ökar markant. Men med uppmärksamhet kommer också kritik.
- Det är vissa som säger är att vi nu har blivit folkliga och kommersiella, men vi har alltid kört vår grej och spelat låtar som vi står för. Även när vi är med i tv, säger John.
Att hitta ett eget uttryck har alltid varit viktigt för John. Han drar sig inte för att gå från renodlad rockabilly till en tyngre ton med fria influenser från andra genrer.
- Jag vill gärna provocera och göra musik som inte har gjorts tidigare. Det är viktigt att röra om i grytan och göra saker som folk inte förväntar sig, säger han.
Och det tycks gå hem. Efter att ha hamnat tvåa på Skivtoppen och fått ut sin platta på stora försäljningsplatser som mackar, Åhlénsvaruhus och stormarknader har bandet nått sina uppsatta mål för den fjärde och senaste plattan ”Made For Rock N Roll” som släpptes i februari. Hela tiden ser de framåt och jobbar efter att nå delmål.
- Hittills har vi lyckats med alla mål vi har satt upp, säger John stolt.
Hans inbitna musikintresse tog fart i tidig ålder. Redan som femåring letade John runt bland farsans vinyler och Elvis-skivorna blev de stora favoriterna. Det var svänget och den uppenbara spelglädjen som han redan då gick igång på. Med en mikrofon till en kassettbandspelare och med LP-skivor snurrandes i bakgrunden spelade John in sig själv sjungandes till musiken.
- Jag lärde mig alla låtar utantill. Sen lyssnade jag på mina inspelningar och undrade varför det inte lät som Elvis. Det kanske inte var så vanligt att koncentrera sig på uttal i den åldern, säger John och skrattar.
Inför sin tionde födelsedag gjorde John allt för att påverka sina föräldrar till att köpa en elgitarr.
- Jag skrev säkert 300 små lappar där jag skrev att jag ville ha en elgitarr. Sen la jag alla lappar under överkastet på mina föräldrars säng. När de skulle gå och lägga sig flög det lappar överallt. Jag måste ha tjatat hål i huvudet på dem, säger John och skrattar.
Tjatet gav verkan. Efter två månaders spelande på sitt nya instrument kände han sig redo för sin första spelning. På eget bevåg arrangerade han en konsert i skolans aula.
- Jag var så nervös att benen skakade fast att jag stod still, säger han.
Med håret bakåtkammat i en klassisk rockabillyfrisyr, en frisyr som han haft varje dag sedan han var 10 år, och med Elvis som en stor inspirationskälla blev Elvis det nya smeknamnet. Till Johns stora förtret.
- Jag blev förbannad när de kallade mig Elvis, jag kände tidigt att jag ville ha en egen stil och inte vara som någon annan. Ungar kan vara jävliga, men tack vare att jag var så lillgammal gick det ändå lättare att strunta i vad de tyckte.
John gick istället hem hos de äldre som såg storheten i hans musicerande. Ett år efter uppträdandet i aulan gjorde han sin första offentliga spelning, på Hälltjärn utanför Järbo. John hade dragit ihop ett band där alla var över 40 år, utom han själv.
- Det var då det började. Mitt första gage var korv med bröd och en Festis. Sen har allting rullat på, säger han.
Från scenen på det naturfina besöksmålet Hälltjärn gick John vidare till pubspelningar. I takt med att spelningarna ökade blev det allt viktigare att ha med sig ett band, som höll samma entusiasm och kvalitét som han själv. Tillsammans med Joakim Dunker på trummor och Patrik Backlund på ståbas började det som i dag är John Lindberg Trio att ta form. Eftersom John tidigt gjort sig ett namn kändes hans namn bra att kör vidare på. Det fick bli John Lindberg Rockabilly Trio, rockabilly tog de senare bort. Alla var de under 18 år när det hela tog fart. Så när spelningarna började röra sig från norr till söder fick Johns pappa rycka in som chaufför. Han fick dessutom köpa en ny bil som kunde dra tungt släp med alla instrument.
- Om inte morsan och farsan hade ställt upp med allt så hade det säkert inte gått så här bra, säger John.
Under en spelning som förband till Lee Rocker, deras stora idol, blev bandet uppmärksammade av skivbolaget Enviken Records som har sin nisch inom rockabilly. 2006 gav de ut sin första platta. Med sina nya alster fick de åka med som förband till Refreshments julturné och spela på 24 konserthus varav alla spelningar blev slutsålda.
- Det var en fet grej för oss, vi spelade för 18 000 personer på tre veckor!
I samband med att det började gå allt bättre tappade Patrik intresse och ville inte längre hänga med på det stora engagemang som det krävde att tillhöra denna trio på uppgång. Att hitta en ung person som kunde spela ståbas i deras kaliber var inte det enklaste. Men slutligen fann de Martin Engström som de hade sett spela i andra band. Han jobbade då som kock på Åhléns i Falun och kände sig först inte redo att säga upp sig för att slänga sig ut på ett turnerande. Men John gav sig inte.
- Du kommer bli rockstjärna och tjäna mycket mer än vad du någonsin kommer göra på Åhléns, sa jag till honom. Tillslut sa han ja, så det är ju tur att det har gått så bra för oss, säger John Lindberg och skrattar.
Marie Björk
Faktaruta:
Namn: John Lindberg
Titel: musiker
Född: 1987 i Järbo
Band: John Lindberg Trio
Skivor: Made For Rock N Roll (2011), Brand New Philosophy (2009), Win or Lose (2007), John Lindberg Rockabilly Trio (2006)
Medverkat i tv-program som: Bingolotto, TV4 Nyhetsmorgon, Kulturnyheterna och Go'kväll.
8 000:- exkl. moms
Antal tecken i artikeln: 6722
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.