Jag träffade Inger Holegård på en nätverksträff och även senare en resa med ett kvinnligt nätverk och vi har varit i kontakt med varandra någon gång under åren. Liksom mig har Inger varit utmattad och "utbränd" som är ett annat ord för utmattningssyndrom.

Efter att själv ha varit utmattad 2,5 år hjälper hon sedan 2015 människor att förebygga stress och utmattning. Hennes mission är att hjälpa företag att minska antalet stressrelaterade sjukskrivningar genom att lära ut hur man kan förebygga stress.

- Jag förstod att man kunde få hjälp och rehabilitering via företagshälsovården, om man var anställd. Men jag som även då var företagare hade inte någon sjukförsäkring. Jag saknade verkligen hjälp när jag var sjuk och det var hemskt att inte förstå vad det var som var fel på mig säger Inger.

"Lätt att drabbas och det tar tid att bli bra"

Inger Holegård berättar om sin resa från utmattad till att nu föreläsa, handleda och skriva böcker om stress och utmattning.

- Min resa mot tillfriskande började med att jag fick mina näringsbrister åtgärdade när jag vände mig till olika komplementära vårdgivare. Långsamt, oerhört långsamt blev jag bättre och då började jag söka information om vad som drabbat mig och vad jag kunde göra för att bli frisk så snabbt som möjligt. Jag vet inte hur många timmar jag ägnade åt att själv leta fram och hitta mer hjälp, men jag lärde mig hur jag skulle stärka och bygga upp min hälsa.

Inger började utbilda sig bland annat inom gestaltpsykologin för att hitta sätt att hantera sig själv och sin stress och för att ha möjlighet att förbli frisk.

”Min frustration och maktlöshet när jag var sjuk fick mig att tidigt drömma om att skriva böcker för att hjälpa andra att slippa bli utmattade”

För att nå ut till många skriver Inger nu bokserien "Linnéa Wik berättar". Det finns idag två böcker utgivna och en som vänder sig till anhöriga som kommer inom kort. 

-Idag erbjuder jag mina kunder individuella samtal, samtalsgrupper, föreläsningar, workshops och kurser och allt handlar om att lära känna sig själva för att kunna hantera sin egen inre stress och slippa hamna i utmattning.

Inger Holegård erbjuder även sina tjänster för företag och håller även öppna evenemang.

Du hittar information och kan boka eller begära offert på pingh.se,

Inger Holegård delar med sig

Hej Chef!

Arbetsmiljöverkets statistikrapport om arbetsmiljön* 2019 visar att

*(% av samtliga sysselsatta/yrken)

- 8 % hade under de senaste 12 månaderna varit utsatta för elaka ord och handlingar

- 13 % hade varit utsatta för hot/våld

- 20 % kände olust att gå till arbetet. Lika många fann det svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållanden

- 23 % upplevde att inflytandet över arbetet är för litet

- 27 % av samtliga sysselsatta kunde inte få stöd och uppmuntran från chefer. 14 % är siffran när det gäller stöd och uppmuntran från arbetskamrater

- 31 % hade svårt att få besked av chefer om vad som skall prioriteras i arbetet

- 36 % hade svårt att sova

- 41 % upplevde att arbetet är för psykiskt påfrestande

- 45 % kunde inte koppla bort tankarna på arbetet under fritiden och lika många var trötta eller håglösa

- 47 % upplevde under 2019 att de hade alldeles för mycket att göra

Nu har vi dessutom arbetat på distans under 2020 och många har tappat gemenskapen man hade. Har du några tankar om det?

Ingers tankar är att om vi då även tappat/minskat kreativitet och arbetsglädje så ligger effektivitet och lönsamhet i farozonen!

Så nu erbjuder Inger just för arbetsgrupper en workshopserie hon kallar Arbetsgruppens Kreativitet.

Inger Holegård (inger@pingh.se)

Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Inger Holegård