Känner du igen dig? Du är nämligen inte ensam. Vi frågade en auktoritet på området, Sofie Almkvist som driver salongerna Sofies Kroppsvård i Valbo och Ockelbo om vad nagelsvamp är och hur man kan bli av med det.
– Nagelsvamp är så smittsamt och många har varit drabbade i många många år utan att kunna få dom friska igen. Oftast börjar det med fukt mellan tårna och hudsvamp som sedan sprider sig till naglarna. Det finns en mängd olika svampinfektioner men alla har ett gemensamt och det är det är väldigt svårt att behandla.
Det mesta går att sälja med reklam och nog har några stora aktörer på marknaden lockat in många kunder från tv-reklam om och om igen för att köpa dessa receptfria medel och så påbörjas det med behandling i tron att det går bort så enkelt som reklamen lovar. Tänk om vi vände på steken ett tag och såg det med lite mer vakna ögon.

Vad skall man då göra om man misstänker att man har nagelsvamp?
– Först vore det kanske klokt i att kontakta en medicinsk fotterapeut som redan där kan ge en första bedömning om det troligen är svamp. Det finns många olika anledningar till att en nagel är tjock, gul och skivar sig m.m. Jag tror f.ö. att ingen annan kroppsdel får prova sig fram så extremt mycket som just fötterna. Vårtmedel, svampmedel, liktornsplåster m.m. Listan kan göras lång. Rätt bedömning skulle spara in så otroligt mycket pengar och miljön skulle besparas på allt som sedan slängs bort när det inte används på grund av att det inte hjälper.
Många utav våra kunder har behandlat sig på olika sätt i flera år utan att se en enda förbättring. Här är ju rätt diagnos det första som skulle ske enligt mig och mina kollegor. Och då har vi inte ens tänkt på den onödiga belastningen på hud och naglar som fötterna utsätts för vid fel diagnos. För mycket kemikalier ger trasig hud som är skör och ger sår och ibland svåra komplikationer, helt i onödan!

Vad är då din rekommendation om man då har nagelsvamp?
– Efter 25 år i yrket trodde jag aldrig att jag någonsin skulle kunna finna en metod mot nagelsvamp men nu har mina bägge salonger jobbat med laserbehandling mot svamp i snart ett år och ser ett otroligt resultat.

Hur går den behandlingen till?
– Vi börjar med 4-6 behandlingar där patienten varken känner smärta eller får några biverkningar. Laserljuset går ner i nagelbädden och behandlar så djup ned i vävnaden där läkemedel inte kommer åt. Svampsporerna dör och smittan upphör. Då kan den friska nageln få komma fram hela vägen. Kunderna får tips och råd om skötsel och här är det ju så viktigt att alla familjemedlemmar kommer i behandling samtidigt för att utrota det hemma i bostaden. Efter behandlingarna är det ett stort tålamod som krävs för att sedan vänta på att den friska nageln kommer fram igen.

Har du några tips eller råd i allmänhet för att undvika nagelsvamp?
– Drömmen att få helt svampfria badhus och idrottshallar vore ju toppen, eller hur?
Annars är det väl att ta väl hand om dina fötter. De skall ju bära dig genom hela livet.


Fotnot: Kunder som är gravida, extremt ljuskänsliga eller har någon form av cancer behandlas inte med laser.

För mer information se: http://sofieskroppsvard.se