Algot var redan som barn intresserad av formgivning och arbetade med både lera och trä. ”Snickerboa” i källaren i huset i Stenklev blev ett kärt tillhåll vid sidan av stenhuggeriet. Så småningom blev slöjden en extra inkomst. Algots produktion omfattade möbler, modellbåtar, fåglar och människofigurer.

Algot lät sig inspirerad av Leo Dahlgren när det gäller modellbåtar. Leo var en annan Hunnebostrandsbo, som var känd för sina fina modellbåtar. Han har bland annat gjort votivskeppet i Hunnebostrands kyrka

Från början sålde Algot enstaka föremål, men så småningom ökade produktionen och hustru Viola tog över affärerna. Hon såg till att prisnivån höjdes från vänskapspriser till mer affärsmässiga priser. Tora, som var föreståndare på Ålderdomshemmet Valla i Tossene, var en stor kund, en annan var Assar Olausson, som drev Motorcentralen i Hunnebostrand, men i övrigt var det många småkunder.

Algot hade en stor egen samling. I gamla Folkets Hus i Hunnebostrand gjordes en större utställning år 2005  Algot skapade också en mindre vandringsutställning, som bland annat visades i dåvarande SE-bankens lokaler i Hunnebostrand och i Erik Mattssons (”Hallons”) affär vid Dinglevägen.

En större samling av Algots alster finns i sonen Tages ägo och hos Oves änka.

Tack till Hunnebostrands Bildarkiv och Ulrika Lidvall för lån av bilderna och sonen Tage för information och upplysningar. Tack även till Barbro Färnfors och Ingela Fjällbrant för medverkan.

Läs fler artiklar i svensk press.se