Hur kommer det sig att vissa människor lyckas med allt de företar sig? Andra stannar i sina ambitioner av förändring och en del har alltid stått stilla. Kanske är de nöjda med livet. De av er som verkligen vill genomföra förändringen behöver anamma en inställning och ett fokus som aldrig viker.
Distraktioner och störningsmoment är största hotet mot din framgång. Många väljer att titta bakåt och sidledes, medan ditt fokus bör vara framåt. Se på elitidrottsutövare. De är fokuserad på målet vare sig det är ribban, snöret eller mittpunkten. Ett kontinuerligt fokus är ett måste. När ett hinder uppstår, väljer du då en ursäkt eller antar du utmaningen?
Det finns ett uttryck ”bättre fly än illa fäkta”. Flyktbeteendet är det bekvämaste av alternativen. Även om vi många gånger fäktar illa, så är det så vi övar och lär oss behärska tekniken. Flyr vi så får vi aldrig veta. Vi som människor är högst i näringskedjan och har inga fiender. Den enda fienden är oss själva. Ställ dig framför spegeln och fokusera på dig själv och säg att: Jag duger! Jag kan!
För att du ska lyckas hålla ditt fokus måste du stålsätta dig mot de små irritationsmomenten i livet. Skapa dig tid där du kan vara ostörd. Ha integritet att säga nej om det äventyrar ditt fokus. Du har en förpliktelse, gjort ett commitment till dig själv och har målet i sikte. Den lilla människan väljer en bekväm ursäkt, Den som vill växa väljer den obekväma vägen till sitt mål.
Sagan om ringen, en storslaget äventyr om hoben Frodo ,som vandrar till domedagsberget och Mordor. Vägvisaren Gollum visar en genväg fylld av faror, istället den betydligt säkrare omvägen. För varje hinder på vägen blir Frodo en erfarenhet rikare. Vad som gjorde att Frodo lyckades var ett fokus på målet, domedagsberget. Väl där visste han att det skulle gagna många individer. Det som också går att utläsa i boken är hans team, brödraskapet, som stöttar och hjälper i svåra stunder av ifrågasättande.
Vare sig ditt fokus är ett jobb, mer pengar, en resa eller lycklig relation, så är det viktigt att placera målet framför dig och undvika störningsmomenten. De som lyckas kan konsten att koncentrera sig lite extra.