Anna Pettersson har öppnat AEP Gym på Norra Slottsgatan och är en av dem som erbjuder den här typen av träning. Funktionell träning handlar om att utveckla de viktigaste delarna av kroppen därför behöver träningen vara anpassad för olika individer. Det handlar om att skapa stabilitet och styrka runt ryggrad och ”inre kärna” för att minska skaderisken runt dessa områden. Träningsprogrammet kan innehålla en del styrketräning, men inte med tunga vikter. Stretching är bra om man sitter på kontor hela dagarna, vilket kan drabba höftböjarmuskeln som kan leda till problem med ryggen. Balansboll är ett viktigt hjälpmedel för att öva upp balansen. Genom att träna på ett instabilt underlag aktiverar kroppen fler muskler för att hålla balansen jämfört med om man att göra övningar på en plan bänk eller i en maskin.
- Man kan förenklat förklara det med att det handlar om traditionell styrketräning men i en moderniserad form, förklarar Anna Pettersson. Målsättningen är att förbättra smidigheten, styrkan och konditionen samt inte minst viktminskning.
Anna utformar ett individuellt träningsprogram som förändras ungefär var tredje månad för att dels höja nivån och dels för att anpassa träningsnivån till det uppnådda resultatet.
Funktionell träning fungerar för alla åldrar och på AEP Gym varierar åldrarna från 14 och upp till över 90 år! Man tränar på egen hand och för att ge möjlighet för träning på tider som passar en bäst är gymmet öppet från klockan 5 på morgonen och de flesta kvällar till klockan 9!