Glasmästare Merre firade 50 år på Templet

10/2, 2019 kl. 16:29

En av Gävles stora profiler, glasmästare Mehrdad ”Merre” Nesaei, firade sin 50-årsdag på Templet tillsammans med 130 vänner den 9 januari. Arrangemanget var lysande och alla som var där hade på något sätt varit delaktiga av Merres resa från Iran till ett ”svenneliv” i Gävle.

Kevin Johnparto var spindeln i nätet och fungerade dessutom som toastmaster med den äran. Azadeh Nesaei, Merres fru, hade också stor del i att det blev ett lyckat evenemang på Templet. Kan man inte vara annat än nöjd med arrangemanget när det börjar kl 13 och slutar kl 16, precis som det stod i inbjudan!

Programmet var fullspäckat med musik och tal. Självklart fick Merre berätta sin historia om hur han hamnade i Sverige. Det började redan som liten knatte i förskolan att han fick klart för sig att han ville flytta till Sverige. Merres första stora kärlek, hans förskolefröken, berättade om det vackra och kalla landet långt upp i norr.

I Iran är det tradition att barnen ger sin lärare en present varje år. Merre berättade att han tiggde åt sig pengar från sina föräldrar och gick själv till en presentbutik i Teheran. Han valde ett par vackra damtrosor och en hårspray, som han fick inslaget. Dagen efter fick hans fröken paketet, men hon visade inte upp trosorna utan enbart sprayflaskan för klassen…

Om ni vill veta mer om Merres mödosamma resa från Iran till Sverige så kan ni snart, åtminstone inom något år, läsa boken om Merre! Bara han tar sig tillräcklig tid för att hans ”spökskrivare” ska få veta allt.

Sören Thyr var väldigt viktig för att Merre skulle kunna starta sitt företag genom att han dels lånade ut 50.000 kronor och dels lät honom disponera Glasakutens första lokal på Krickvägen kostnadsfritt i 6 månader. Merre lyckades snabbt betala tillbaka lånet!

Det blev hur många leven och ”Ja må han leva” som helst den här eftermiddagen. Det var sen med glansiga ögon och rosiga kinder som vi skildes åt och vandrade ut i det inte alltför kyliga vädret!

Text: Torbjörn Edlund
Foto: P-E Jäderberg

Publicerad via YodoNews i samarbete med SvenskPress.

Torbjörn Edlund

Torbjörn Edlund

Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2007-08-28

Jobbar som säljagent och skribent för Gestrike Media.
Säljagent: arbetar för att skapa avtal som är bra för båda parter.
Skribent: försöker skr... Läs mer

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Senaste nytt

Hjälp

Stäng