Det är Industriprofil (IP Hjelte AB) som den sista mars i år har förvärvat Arne Blom Marknads AB. Personalen inklusive ägarna Elisabeth von Wachenfeldt och Lasse Rosén följer med då hela verksamheten successivt flyttar in i Industriprofils lokaler på Förrådsgatan 11, Näringen i Gävle under våren och försommaren.
– Anledningen till att vi tar det här steget är att vi känner att vi vill växa och utveckla vår verksamhet och ta mer marknadsandelar, förklarar Roland Hjelte, vd och försäljningschef. Vi vill helt enkelt ta steget till nästa division och spela i högsta serien. Genom att bli större kan vi attrahera större kunder samtidigt som alla våra nuvarande kunder kommer att gynnas på flera sätt. Dessutom ger vi personalen trygghet och möjlighet att blomstra ännu mer då vi tillsammans släpper loss en grym kraft. Vi delar både visionen och utmaningen att alla kan bli ännu bättre genom det här då vi har massor att lära av varandra.

Det finns många olika aktörer inom segmentet idag och genom sammanslagningen är man övertygade om att det också blir enklare för kunderna.
– Det är mycket kedjebildningar och vi är övertygade om att det här är framtiden då det blir mycket svårt för mindre aktörer att överleva, menar Laila Hjelte delägare med ansvar för säljsupporten. Nu kan vi erbjuda ännu bättre service, större utbud och bredare kompetens. Vi blir totalt 18 anställda och genom den här förstärkning i säljkåren blir det ju mycket lättare och enklare att hinna med att ge bästa tänkbara service till både våra butikskunder och avtalskunder. Det känns fantastiskt spännande och hoppas verkligen att alla kunder och leverantörer kommer att tycka detsamma.

Industriprofil har genom åren etablerat sig som en mycket stark regional aktör när det gäller arbetskläder till industrin och hantverksföretag som är en stor del av deras kundunderlag. Arne Blom har lagt stor kraft på tjänsteföretag, den akademiska världen och offentlig sektor samt även specialiserat sig på glas och utmärkt sig för både kulturella och kommersiella samarbeten tillsammans med Orrefors och kända formgivare som bl.a. Kjell Engman, Bertil Vallien och Gunnar Cyrén med aktörer som Länsmuseet och Wij Trädgårdar. De har även varit framgångsrika på upphandlingar och har ett stort antal avtalskunder där man tillhandahåller egna shoppar för beställning av sina produkter. En stor del av deras kundbas finns även i Stockholmsregionen. En gemensam nämnare för bägge bolagen är att båda arbetat framgångsrikt med profilplagg och presentreklam.
- Nu är vi ju hungriga på alla delar, säger Elisabeth von Wachenfeldt, som för övrigt är syster med Arne Blom som grundade verksamheten 1987. Vi har ju pratat länge om framtiden och även kikat på nya lokaler för att kunna expandera. Men då vi blev uppvaktade av andra aktörer tidigare så såddes ett frö om att spekulanter med rätt målbild och vision dyker upp så skulle det kunna vara intressant. På effect+kryssningen i september i fjol fann vi en gemensam tanke som utvecklades och processen tog fart under senhösten.

Industriprofil firar 25 år nästa år och Arne Blom har varit aktivt i 30 år så de besitter onekligen en gemensam erfarenhet och kompetens som är unik i regionen.
– Det här kommer att bli så bra, säger Lasse Rosén, som arbetat i branschen sedan 1989. Jag har massor av idéer så nu blir det åka av! Vi har mycket att leva upp till och det gillar jag skarpt. Det gäller att bara orka ge och inte vara nöjd. Nu brinner jag för det här och älskar utmaningar så det blir otroligt spännande att tillsammans utveckla verksamheten med våra olika kulturer och se hur långt vi kan gå. Vi har mycket stor respekt för den enorma kompetens som Industriprofil besitter liksom att jag är övertygad om att de kan lära sig en hel del av oss. Personligen ser jag verkligen fram emot lära mig mer både som person och yrkesman. Även om man varit med länge måste man fortsätta vara lyhörd och utvecklas.

Tony Sandmark som arbetat som säljare i 10 år på Industriprofil och varit delägare sedan 2011 håller med och utvecklar resonemanget.
– Det är verkligen jättekul att lyfta oss ett steg till. Jag ser fram emot både den personliga utvecklingen och företagets. Vi blir fler erfarna kollegor med nya styrkor och kvalitéer som kan hjälpa varandra och ta riktigt stora uppdrag. Genom att växa blir vi både större och starkare och kan serva alla våra kunder ännu bättre. Det känns också mycket kul och tillfredsställande att hela personalen ser så positivt på det här och verkligen är taggade inför detta.

I en nära framtid finns utbyggnadsplaner för lokalerna på Förrådsgatan med både större utställningsytor och kontorsutrymmen. Dessutom planeras det för en stor utförsäljning av massor med varor då Arne Bloms lokaler på
Bobergsplan 4 i Gävle skall tömmas under midsommarveckan.
– Det får bli en Grande Finale då vi på detta sätt firar 30 år med Arne Blom samtidigt som vi nu går samman med Industriprofil, säger Elisabeth. Det blir minst 30 procents rabatt på allting då vi skall tömma hela huset och rensa lagret. Vi hoppas att få återse många gamla bekanta ansikten då liksom nu när vi flyttar ner på Näringen.

Det är onekligen en profilepok som avslutas samtidigt som en ny och ännu starkare påbörjas.
– Vi hälsar både nya och gamla kunder varmt välkomna, hälsar Roland. Någon officiell invigning är inte inplanerad då vi har en hel del att stå i den närmaste tiden. Däremot håller vi naturligtvis som alltid - öppet hus alla vardagar i veckan!