Tidigare års utmärkelser har gått till mer resursstarka skolor i Stockholmsområdet och det är därför extra roligt att en ganska nystartad skola i Gävleborg kunnat nå hela vägen fram till Utmärkelsen. Tidigare har Polhemsskolan i Gävle tilldelats erkännande för sitt arbete.

Sedan starten har Glada Hudikgymnasiet samarbetat med Gävleföretaget Värdeskaparna. Värdeskaparna har bidragit med strukturer både när det gäller skolans kultur och värderingar och när det gäller själva utbildningsprocessen. En viktig del i framgången har varit det webbaserade verksamhetsstyrningssystemet Incito.

Under sitt tacktal riktade rektor Lena Lingman ett stort tack till Värdeskaparna för deras insatser främst när det gällde att formulera de värderingar som är ryggraden i skolans kultur.

Värdeskaparna har sin bas i Gävle och engagerar 6 personer varav 5 vid Gävlekontoret. Företaget arbetar med hållbart ledarskap och verksamhetsstyrning med kunder inom olika branscher. De senaste åren har skolan kommit att utgöra en allt större del.

- Det är verkligen roligt att Glada Hudikskolan får den här utmärkelsen, säger Stefan Eriksson VD på Värdeskaparna. Skolan har arbetat väldigt hårt med att skapa och vidmakthålla en god kultur och det ger förstklassiga resultat.

SIQ - Swedish Institute of Quality - som driver utmärkelsen citerar i sitt pressmeddelande Domarkommittens motivering:
”Glada Hudikgymnasiet är en modern organisation som tydligt tar tillvara potentialen i varje elevs och medarbetares individuella förmågor. Detta sker genom ett tydligt och närvarande ledarskap och ett aktivt medarbetarskap. Dessutom är det en lärande organisation som ständigt förbättrar skolan genom dialog i olika forum. Med processorientering som bas och en väl förankrad värdegrund anges riktning för verksamheten och förutsättningar skapas för elever och medarbetare att växa och utvecklas genom att leda andra och sig själv utifrån medvetna val. Skolans resultat visar positiva trender vilket på ett tydligt sätt kan kopplas till skolans kvalitetsarbete där valda arbetssätt systematiskt utvärderas. På extremt kort tid har skolan blivit ett nationellt föredöme för andra skolor och verksamheter att lära av.”

- Vi arbetar med skolor på många håll i Sverige och det är extra roligt att en skola på hemmaplan når fram till en så tung utmärkelse, säger Stefan Eriksson.

Glada Hudikskolan kommenterar framgången:
- När vi startade Glada Hudikgymnasiet så var vår vision att bli världens bästa skola. Vår ambition var aldrig att bli en skola i mängden av alla andra, det skulle göra skillnad att som elev gå hos oss. Nu är vi en av Sveriges bästa skolor och vi är mycket glada över att få det erkännande det innebär att få ta emot skolvärldens mest prestigefyllda kvalitetspris, säger Lena Lingman, rektor och Anita Westerberg, VD för Glada Hudikgymnasiet.

Not: SIQ delar årligen ut kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola till en eller flera skolor som bedömts i flera steg av examinatorer och en domarkommitté.

Kontakt:
Stefan Eriksson, VD, Värdeskaparna IVCM AB
026-12 15 64, stefan@vardeskaparna.se

Länkar:
http://www.vardeskaparna.se
http://www.gladahudikgymnasiet.se
http://www.siq.se