– Det är viktigt att lyfta fram de företagsamma människorna bakom företagen. Att visa på förebilder och hylla duktiga entreprenörer. Det ska kännas viktigt och roligt att vara företagsam. Då vill fler vara med och skapa jobb, säger Lotta Petterson, regionschef för Svenskt näringsliv i Gävleborg, som arrangerade evenemanget. Jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar. Människor som vågar anställa, utveckla, tänka om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska. Det är alla dessa företagsamma människor som lägger grunden för vår välfärd.

Anna-Sofia Winroth som tog hem titeln ”Gävleborgs mest företagsamma människa 2014”. Av de fem finalisterna fick Anna-Sofia flest röster av folket. Hon är utbildad energiteknikingenjör som infört konceptet matematisk chokladlära och hon grundade Gefle Chocolaterie år 2000.

– Jag har fått många utmärkelser, men det här är nog den jag blir gladast för, sade Anna-Sofia i sitt tacktal. Det känns faktiskt som en liten julklapp!

Juryn motivering löd: "Med en enorm drivkraft, envishet och företagsamhet är hon entreprenören som tar oss med till kakaoplantagen i Mata Grande och tillbaka till Gävle igen. Och chokladresan fortsätter vidare..."

– Vi vet att Anna-Sofia är en person som under året skapat jobb, utvecklat sin affär och har fortsatta planer för kommande år. Vi riktar ett stort grattis till Anna-Sofia och även till de övriga fyra finalisterna som alla är strålande företagsamma förebilder. Vi önskar alla fem ett företagsamt och framgångsrikt 2015, säger Lotta Petterson.
Årets mest företagsamma person är en tävling som varje år arrangeras av Svenskt Näringsliv.

Övriga finalister var Veronica Stjärnström, ägare till AssistansPartner i Gävle, Shawn Afshari, ägare till Allstar Sandviken, Hanna Bruce, ägare till Växbo Lin i Växbo och Lennart Westman, ägare till First Hotel Statt i Söderhamn som alla fick dela på den hedrande andraplatsen.

De fick möjligheten att berätta om sitt företagande och synpunkter och möjligheter för företagande i Gävleborg i allmänhet. I den inbjudna publiken fanns både polititiker och tjänstemän som alla lyssnade och tog till sig av de fem framgångsrika företagarnas erfarenheter. Undertecknad hade förmånen att vara moderator och kan skriva under på att det var många värdefulla råd, tips och synpunkter som den här välmeriterade panelen kunde dela med sig av.


En längre artikel om evenemanget och ett par av finalisternas syn på företagande och regionen kan ni läsa om i nästa nummer av Gävleregionens affärsmagasin Företagsbladet som utkommer den 10 februari.