– Det är andra året vi arrangerar den här hemvändaraktiviteten på Junibacken på Djurgården i Stockholm och även i år är det fullbokat, berättar Mikael Nyman som är näringslivsutvecklare på Gävle kommun. Det kommer vara drygt 25 aktörer från Gävleregionen som är med på Junibacken och det är allt från Ovako och Hofors kommun till Sandvik, Landstinget och de flesta av de större arbetsgivarna vi har här. Det är tack vare näringslivet man lockas hem, säger Mikael Nyman.

Gästerna som kommer till Junibacken har nu inför det fått fylla i en undersökning med en mängd olika frågor. Det visar sig att hälften av gästerna har universitetsexamen och över 20 % har studerat på högskola.

- Det är glädjande att se att många av gästerna är välutbildade och kompetenta då det är i linje med vad de deltagande aktörerna letar efter. Vi är i behov av mer kompetens i vårt område, menar Mikael Nyman. Vi ser också att många olika yrkeskategorier är representerade bland gästerna och att runt en tredjedel kommer till Junibacken just för att träffa potentiella arbetsgivare, berättar Mikael Nyman.

Undersökningen visar också att runt 20 % går redan idag i tankar att flytta hem. Det viktigaste faktorerna som ska klaffa för att man ska välja att flytta tillbaka är jobb och attraktiva bostäder. Dessutom är skola och omsorg en viktig pusselbit.

Runt 10 000 har fått inbjudan till hemvändaraktiviteten och 1300 är anmälda vilket betyder att det är fullbokat även det här året.