På plats finns Ung Företagsamhet Gävleborgs SM-trupp, det vill säga de UF-företag från länet som tog hem första priset i de olika kategorierna på den regionala UF-mässan 27 mars.

Den mest prestigefyllda kategorin är ”Årets UF-företag” där segrarna även får representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, senare i sommar. Från Gävleborg tävlar FS UF från Staffansgymnasiet i Söderhamn.

Under SM i Ung Företagsamhet kommer även grundskoleelever visa upp sina entreprenöriella förmågor och det hålls också en stor nationell lärarkonferens med över 300 lärare från hela landet. Klockan 14.00 släpps en rapport, ”Morgondagens företagare”, en AI-analys av drygt 12 000 UF-företags affärsidéer - följt av panelsamtal med UF-alumner, politiker och näringsliv.

Förra årets besökte rekordmånga SM i Ung Företagsamhet, över 9 000 personer, och det är fri entré till utställningen i mässhallen. Vi räknar med ännu fler besökare i år, säger Anna Leima, regionchef för Ung Företagsamhet Gävleborg.

Extra roligt är att vi har en av Sveriges fem bästa UF-lärare med i truppen. Malin Ljungkrantz tävlar om det prestigefyllda priset som delas ut under onsdagens galamiddag. Malin har arbetat som UF-lärare på Polhemsskolan i över tio år och gör ett fantastiskt jobb och vi är stolta över att ha henne med som en av de främsta, säger Anna Leima.

- Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och det känns inspirerande och hoppfullt att se deras kreativitet och innovationskraft när det gäller affärsidéer, inte minst kopplat till ett hållbarhets- och samhällsengagemang. Där kan vi se en trend som verkar hålla i sig, framför allt i det ekologiska och sociala. Ung företagsamhet bidrar till en positiv samhällsutveckling och jag hoppas att många kommer och besöka SM i Ung Företagsamhet och upplever den energi som finns här, säger Anna Leima.

Press och media är välkomna att bevaka och delta under samtliga aktiviteter. För detaljerat schema se https://ungforetagsamhet.se/sm2024

Om UF-företagande
Genom Ung Företagsamhet får elever på gymnasiet möjlighet att starta och driva egna företag - från affärsidé och marknadsanalys till finansiering, marknadsföring, försäljning och ekonomisk redovisning. Företagen kallas för UF-företag och arbetet delas in i fyra faser: inför, starta, driva och avveckla. Varje år driver cirka en tredjedel av en årskull gymnasieelever i Sverige UF-företag, i år är det 38 824 gymnasieelever vilket är 1770 fler än förra läsåret. I Gävleborg har antalet UF-elever ökat till 1137 från 1041.

Presskontakt

Nationellt:
Elin Östblom, kommunikationsansvarig, Ung Företagsamhet Sverige
Telefon: 070-372 32 20
E-post: elin.ostblom@ungforetagsamhet.se

Regionalt Gävleborg:
Anna Leima, regionchef Ung Företagsamhet Gävleborg
Telefon: 070-894 16 15
E-post: anna.leima@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022 och 2023. Sedan 1980 har vi utbildat över 560 000 gymnasieelever i Sverige i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Varje år jobbar vi också med lärare och elever på drygt hälften av Sveriges grundskolor. Vi driver även vårt nätverk UF alumni som ger unga entreprenörer, tidigare UF-företagare, personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap - för en positiv samhällsutveckling. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 150 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.