- Jag har arbetat med människor genom hela mitt arbetsliv, säger Anmmarie Stigsdotter. Först arbetade jag inom vården i Gävle och senare utbildade jag mig till kriminalvårdare och arbetade på Kronobergshäktet i Stockholm. Sedan jag flyttade tillbaka till Gästrikland igen har jag arbetat som timvikarie vid Selggrensgården i Strömsbro och vid Vibacka servicehus i Ockelbo. Visst är det enormt stor skillnad mellan att arbeta inom kriminalvården jämfört med äldrevården men som en röd tråd genom mitt arbetsliv har fokus på människan varit. Men att arbeta inom vården är slitsamt inte minst fysiskt. Jag har en whiplashskada sedan många år som är svår att kombinera med tungt arbete. Att vara timvikarie kostar dessutom på ekonomiskt och mentalt. Man vet aldrig hur mycket eller lite man får jobba, inkomsten blir väldigt ojämn, man måste alltid vara anträffbar och vågar inte säga nej till något arbetspass.

Det var när Annmarie i april 2007 flyttade från Ockelbo till Gävle som hon först hörde talas om Gästrikelärling Gävle. Vid ett besök på arbetsförmedlingen en måndagsmorgon kom lärlingsplatsen vid Madame Nyberg in och Annmarie sökte direkt. Efter en vecka ringde ägaren Hans Flach upp och bjöd in till ett möte i butiken och en vecka senare blev Annmarie erbjuden platsen som Gästrikelärling. Fram till 5 november är hon lärling och därefter väntar en anställning på 50 procent. Under lärlingstiden får hon en datautbildning genom arbetsförmedlingen men lär sig också allt hon behöver kunna i butiken.

- Förutom att lära mig kassan är det också viktigt att jag känner väl till historien om handelshuset i Valbo som startade redan 1867 med makarna Maria Lovisa och Isaac Westergren. Jag lär mig också att värdera gamla ting. För mig känns det väldigt bra att det blev inom en helt annan bransch. Idag känner jag att jag kan gå till jobbet och ladda batterierna igen. Det är en fantastisk känsla. Jag skulle vilja säga att man aldrig ska ge upp. Jag har fått kämpa på som arbetssökande och timvikarie i flera år men till slut kom en lösning och det är jag väldigt glad för.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin

Bildtext: Annmarie Stigsdotter trivs som Gästrikelärling hos Kicki Flach och Madame Nyberg i Valbos äldsta handelshus.