Vi möts på hans kontor i Fullriggaren på Gävle Strand med en fantastisk utsikt mot Gavleåns utlopp på östra sidan och mot Gävle Centrum på den andra sidan.
– Att bli utnämnd till Årets Företagare i Gävle är en väldigt stor ära för mig, säger Fredrik Jernberg. Det är alltid kul att få priser och det här är det finaste jag fått!
Men han tycker också att det är fler som varit delaktiga i processen.
– Det är ju tack vare duktiga och lojala anställda plus väldigt bra kunder, sa Fredrik Jernberg. Personalen är väldigt viktig och jag vill att de ska känna sig delaktiga i besluten, men de behöver också uppmuntran så vi brukar ordna lite fester och sådant.
20-årsjubileum förra året hölls i Gasklockorna och blev en väldigt uppskattad tillställning.
Fredrik Jernberg är född 1974 och uppväxt i Trödje norr om Gävle där han gick i skolan tills det var dags att börja på högstadiet i Stigslundsskolan. En av lärarna där minns han gärna, Nell Ersson, som han gillade skarpt.
Efter skolan började Fredrik som lärling hos Kahlins Kakel & Sten för att bli kakelsättare. När han blev färdig kakelsättare började hans hos Cederlöfs. Lumpen genomfördes i Boden där han fick ta körkort för lastbil. Efter lumpen började han som lastbilschaufför och körde tankbil. Efter något år började han som kakelsättare hos Kahlin, där han jobbade till 1997 då han startade företag, BF Service. – Man hade stor frihet som anställd hos Kahlins så jag tänkte att jag skulle testa med ett eget företag, sa Fredrik Jernberg. Jag jobbade både med kakelsättning och extra som tankbilschaufför för att få ihop det.
Men efter redan efter ett år var det dags att anställa en kakelsättare och sen har det bara växt. Namnet på företaget ändrades till BF Kakelservice eftersom kakelsättning blev heltid.
– Jobbet med kakelsättning ledde oss in på att börja med stambyte, sa Fredrik. Det gick så bra att vi knoppade av och bildade BF Stambytesentreprenad.
Stambyten har idag kompletterats med byggverksamhet.
– Vi har byggt 40 lägenheter i Markheden (Valbo), 43 i Tierp och jobbar just nu med att färdigställa 101 lägenheter på Gävle Strand, berättar Fredrik. Samtliga lägenheter är bostadsrätter.
Vid Gävle Golfbana bygger BF också för ICA Supermarket, Gävles första, där också ett apotek och Folktandvården ska flytta in.
Det är också fler byggen på gång, bland annat ett kontorshus strax öster om magasinen på Norra Skeppsbron där gamla tullhuset låg.
– Vi har totalt 40 anställda, 20 vardera på Kakel och Stambytesentreprenad, säger Fredrik Jernberg. Företagen omsatte tillsammans 250 miljoner förra året.
När det gäller stambyte finns det olika metoder men Fredrik erbjuder den lösning som kunden föredrar, antingen byte av ledningarna eller genom att sätta in kassetter som har inbyggda rör mm.
– Kassetterna köper vi gärna lokalt hos LK Systems i Gävle, berättade Fredrik.
Vilka förebilder har Fredrik Jernberg?
– Jag måste säga Tommy Kahlin och min pappa Erling, som jobbar extra som rörmokare på vårt bygge här på Gävle Strand, säger Fredrik. Där kan ibland tre generationer stråla samman eftersom min dotter Martina Forslund arbetar som arbetsledare och platschef hos mig.
För Fredrik Jernberg är det viktigt att kunderna är nöjda beställare och då är det viktigt att även alla bostadsrättsköpare känner sig nöjda med servicen.
Fredrik ger också en eloge till de kunder som trodde på honom i början.
– Jag har en anställd som har som uppgift att serva bostadsrättsköparna med tillvalen, säger Fredrik. Man lägger ju trots allt en hel del pengar på sin bostadsrätt och då måste det bli rätt med alla tillval.
Hur ser det ut inför framtiden, är det nya satsningar på gång?
– Jag tycker det nuvarande läget känns väldigt bra och jag och mina anställda känner just nu inget behov av att växa, säger Fredrik.
Med 21 års erfarenhet av företagande borde vi kunna få bra råd för den som funderar på att starta eget!
– Det är låga overhead-kostnader som gäller. börja inte med att köpa på dig för mycket prylar, dyra bilar och kontorsmöbler, säger Fredrik Jernberg. Sen måste man ha ögonen öppna för nya möjligheter och vara beredd på att ta chansen innan det är för sent.
Företagsklimatet i Gävle är ju omvittnat dåligt i Svenskt Näringslivs enkäter., hur ser Fredrik på det?
– Jag har av min egen erfarenhet förståelse för att betyget blir dåligt, säger Fredrik Jernberg. Det får räcka så…
Hur är det att vara företagare i Gävle?
– Jag tycker att vi har bra företagarkollegor med bra sammanhållning och dessutom har vi Gävles företagarföreningar som gör ett fantastiskt jobb, säger Fredrik.
Vilka fritidsintressen är det som gäller?
– Min favoritplats, förutom Gävle, är Funäsdalen där vi har vår stuga, säger Fredrik. Där kan jag köra snöskoter och det finns fantastiska fiskemöjligheter.
Fiskar är ett stort intresse så i hemmet i Jonstorp finns det både akvarium och fiskdamm!
Vilket känner Fredrik störst stolthet när det gäller hans företag?
– Jag är faktiskt mest stolt över att kunna ha så många anställda som alla gör ett fantastiskt jobb, avslutar Fredrik!
Fredrik Jernberg är sambo med Marie Andersson sedan 6 år och på Eldklotet fick Marie frågan om vad hon trodde var anledningen att han fick priset. Det tål att upprepas som avslutning:
• extremt driven
• brinner för Gävle
• generös
• ordning och reda
• grymt proffsig

Om Fredrik
Ålder: 44 år
Yrke: VD och kakelsättare
Familj: Sambo med Marie, två barn (från tidigare förhållande)
Bor: Hus i Jonstorp
Fritidsintressen: familjen, stugan i Funäsdalen, skoteråkning, fiske och fiskar

Text: Torbjörn Edlund