När TV kom till Sverige på 50-talet var det inte många som gjorde sig råd med TV. Mina föräldrar skaffade TV 1958, fotbolls-VM! Enda TV:n i Näs med 150-200 hushåll (ligger utanför Storvik). För att finansieringen av public service skulle bli rättvis infördes TV-licens så att de som inte hade TV slapp betala för den. Idag är situationen en annan, det finns minst en TV-apparat i varje hem, man kan titta på TV i datorn osv. Ute i buskarna kryper licensjägarna och kikar in i folkhemmet på jakt efter illegala TV-apparater.

Man skulle kunna tro att sådant bara händer i en totalitär stat men det händer i Sverige där vi hurrar för vår fantastiska demokrati! Så frågan är om man kan tänka sig att finansiera public service på annat sätt, via skatter till exempel. Det är väl inte aktuellt över huvud taget att diskutera reklamfinansiering, även om Sveriges Television rör sig i en gråzon när man använder sponsring och även visar vilka som sponsrar. Men huvudfrågan är: kan du tänka dig att ta bort TV-licensen i dess nuvarande form?

Vi frågade riksdagskandidater och andra i alla partierna som fanns på Rådhustorget i Gävle idag lördag 18 september, dagen före valdagen – ja eller nej?
Hans Backman, Folkpartiet: nej
Ulla Westerberg, Miljöpartiet: ja
Margareta Sandstedt, Sverigedemokraterna: vet ej
Lars Beckman, Moderaterna: ja
Åke Bengtsson och Sergio Manzanares (inte med på riksdagslistan), Socialdemokraterna: ja
Stefan Jonesson, Befolkningspartiet: ja
Anders W Jonsson, Centern: ja
Ulla Andersson, Vänsterpartiet: vet ej
Tomas Tobé, Moderaterna: ja
Lennart Sjögren, Kristdemokraterna: ja
Raimo Pärssinen, Socialdemokraterna: nej

Övervägande ja från Allianspartierna till att ta bort TV-licensen i dess nuvarande form. Ett övervägande nej från den rödgröna alliansen.

Allmän sjukförsäkring infördes 1955 och skall täcka kostnaderna när någon blir sjukskrivben. I Sverige anser vi det idag som självklart att man skall få ersättning när man blir sjukskriven. Alternativet vore att var och en skulle ordna sin egen sjukförsäkring. Problemet är att de som inte tar någon försäkring och sedan blir sjuka måste ju ändå tas om hand av samhället på något sätt. Alltså omfattas alla yrkesverksamma av sjukförsäkring. Man kan då undra varför vi inte har en allmän arbetslöshetsförsäkring, det är väl samma förutsättningar där? Om man blir arbetslös och inte har någon A-kassa så går man till socialkontoret i stället. Socialbidraget blir väl lägre än A-kasseersättningen, men det är ändå samhället som får träda in i de flesta sådana fall.
Så varför har vi inte allmän (obligatorisk) arbetslöshetsersättning?

Vi ställde den här frågan till politikerna: kan du tänka dig att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk?
Hans Backman, Folkpartiet: ja
Ulla Westerberg, Miljöpartiet: ja
Margareta Sandstedt, Sverigedemokraterna: ja
Lars Beckman, Moderaterna: ja
Åke Bengtsson och Sergio Manzanares (inte med på riksdagslistan), Socialdemokraterna: nej
Stefan Jonesson, Befolkningspartiet: ja
Anders W Jonsson, Centern: ja
Ulla Andersson, Vänsterpartiet: nej
Tomas Tobé, Moderaterna: ja
Lennart Sjögren, Kristdemokraterna: ja
Raimo Pärssinen, Socialdemokraterna: nej

Mer entydigt svar på den här frågan, Allianspartierna är för att det inför en allmän arbetslöshetsförsäkring medan de rödgröna säger nej till det.
Då vet man det, om de här frågorna betyder något för dig så har du fått lite vägledning jur du skall rösta!