Frukostmötet inleddes med minimässa, därefter med fartfylld dans på temat Grease med ungdomar från Ackes Dansskola innan morgonens moderator, den välkände sportkommentatorn Peter Barrling, med ett glatt humör och tydlig svada effektivt lotsade de tvåhundra frukostgästerna genom programpunkterna.

Göran Arnell, kommundirektör i Gävle kommun och Pär Jerfström, kommundirektör i Sandvikens kommun uppdaterade vad som hade hänt sedan förra årets företagarveckan informerade om planerna för Gävle och Sandviken som växer. Med en målbild på 50.000 invånare i Sandviken och 120.000 i Gävle i en inte allt för avlägsen framtid så gäller det onekligen att planera gemensamt för vad som komma skall. Tillsammans med Ockelbo och Hofors är vi idag redan 170.000 människor i en gemensam region med Mellansveriges sannolikt mest strategiska läge.
På en direkt fråga om vi inte borde bilda en gemensam kommun så darrade dock bägge herrarna lite på manschetten. Men håll med om att det vore häftigt att bilda storkommunen Gästrikland där endast Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala skulle vara större. Idag är Linköping femma med cirka 165.000 invånare tätt följd av Västerås kommun med cirka 156.000 invånare.

Årets vinnare av ”Bra gjort för Gävle” gick till arrangörerna av World Cup Volt Hockey som gick i Gävle 16-18 september. Stadens första World Cup i form av en internationell turnering i el-innebande för personer med funktionsnedsättningar.

Sedan fick vi lyssna till en panel av lokala företag under rubriken ”Smarta val”. Det var Joel Svensson, Partykungen, Sara Olsson från Specsavers och Anders Olsson från ICA Strömsbro som delade med sig av sin syn och matrika erfarenheter av både bra men även mindre smarta val. Kontentan mynnade ut i att det gäller att ha rätt person på rätt plats, medarbetarna är största tillgången och att alla är lika viktiga oavsett verksamhet.

Därefter var det dags för Ulrika Malmqvist, vd för Movexum och regionala juryns ordförande att dela ut SKAPA-priset. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel och är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Årets regionala vinnare blev bolaget T&S Engineering AB som utvecklat en digital ritningsgranskare. Bolaget ägs och drivs av Axel Skyttner, Kristofer Skyttner och Måns Thulin.

Avslutningsvis offentliggjorde Styrelseakademien att nominerad till årets stora rikspris Guldklubban från Gävleborg är inga mindre än namnsponsorn till Brynäs hemmaarena Monitor, ledande på affärssystem för tillverkande företag. Deras ordförande Jan Carlson tackade och delade med sig av sina tips angående styrelsearbete och passade även på att vitsorda Styrelseakademiens utbildningar.

För det är ju det egentligen allt handlar om för att vi skall få ett väl fungerande och företagsamt samhälle. Ledning och styrning av företag och verksamheter. Det gäller naturligtvis även politiken och offentlig sektor för att ge bästa möjliga förutsättningar för företag att må bra, växa och utvecklas. Företagsamheten är ju den grund som bygger allt välstånd och skapar tillväxt i alla samhällen.

Mer information och program Företagarveckan ser ni här >>


Evenemanget är publicerad för foretagsbladet.se i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt skicka pressreleaser till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med nyhetsbyrån svenskpress.se.

Text och foto: Joe Formgren.