I undersökningen kan vi utläsa att andelen företagsamma människor i vår region totalt sett ökar marginellt och uppgår till 10,3 procent av befolkningen (16-74 år). Därmed tillhör vår region ett av de fem län i Sverige med lägst företagsamhet. Bland kvinnor i Gävleborg har företagsamheten ökat något i jämförelse med tidigare år men backar ändå på totalen till femte svagaste länet i landet. Även företagsamheten hos de unga i Gävleborg backar.

Det är oroväckande siffror för vår region som vi får ta del av. Vår viktiga, gemensamma välfärd bygger på skatteintäkter från företagare och deras medarbetare därför måste det vara enkelt att starta, driva och utveckla företag. Här kan kommunerna i vår region verkligen hjälpa till genom bra råd och vägledning och att eventuella tillstånd kan ges på ett snabbt och smidigt sätt. Det måste helt enkelt bli mycket mer attraktivt att vara företagare i vår region för att bygga vår välfärd framåt!

I undersökningen kan vi också utläsa att mer än var femte företagsam person i Gävleborg är äldre än 64 år. Störst andel äldre företagsamma hittar vi i Ovanåker och lägst andel i Gävle. Två tredjedelar av de som var nyföretagsamma år 2014 är också fortsatt aktiva. Ockelbo är den kommun i länet som uppvisar högst överlevnadsgrad. Sett till den totala ekonomin är knappt 30 procent av de företagsamma människorna kvinnor. Inom RUT-sektorn är motsvarande siffra 71,2 procent och inom välfärdssektorn 48,7 procent. Det som är anmärkningsvärt är att båda sektorerna i vår region uppvisar en negativ utveckling av andelen företagsamma människor.

Det är av yttersta vikt att de politiska beslutsfattarna i vår region agerar för ett bättre lokalt företagsklimat, för en mer rådgivande myndighetsutövning och arbetar aktivt för att underlätta och uppmuntra för fler företagsamma människor att starta och driva företag. Finns vilja, finns möjligheter.

Hela undersökningen samt information om undersökningen hittar du Svenskt Näringslivs hemsida: http://www.svensktnaringsliv.se/gavleborg

Lotta Petterson