1. Det är stor skillnad mellan gravering och tryck

De två vanligaste gravyrmetoderna är diamantgravering och lasergravering. När man graverar med hjälp av diamant blir text och bilder i samma färg som materialet. Vid lasergravering blir text och bilder i svart färg. Det är lätt att tro att man tillsätter färg men såär det inte. Gravyr tar bort en bit av ytan. När man trycker tillför man bläck på ytan.

2. Det går att gravera i färg

Nu låter vi nog lite motsägelsefulla men det går faktiskt att gravera i färg. Det gör man genom att gravera i ett material som består av flera skikt. Det är till exempel vanligt att göra plastskyltar som består av två lager med plast. Det övre lagret av plast har då en annan färg än den plast som ligger under. När bokstäverna graveras kommer plasten i det undre lagret fram och texten får därför en annan färg.

3. De flesta metallytor kan graveras

Gravering är en mycket precis metod som idag görs med moderna hjälpmedel. Det vore fel att säga att man graverar med millimeterprecision eftersom graveringen ofta är mycket mer exakt än så. En diamantspets är till exempel bara 0,2 millimeter bred. Med laser blir precisionen ännu högre. Till sin hjälp har graveraren avancerade datorprogram genom vilka graveringen styrs in i minsta detalj. Inget lämnas åt slumpen.

4. Vissa ytor fungerar inte

Men det finns undantag. Vissa ytor är inte lämpade för gravyr. Det går till exempel bra att gravera en bullig metallyta, men det kommer inte att bli särskilt snyggt. Lasern löser glatt sitt jobb, men den ojämna ytan gör att text och bilder blir förvrängda. Ett annat exempel på när det inte är lämpligt med gravyr är för vissa pläterade ytor. I många fall går det bra att gravera en pläterad ytan men om pläteringen är av sämre kvalité märks det när man
försöker gravera den.

5. Det behöver inte vara särskilt dyrt med gravering

De flesta som haft med gravering att göra har sin erfarenhet från köp i en smyckesbutik. Då brukar det ofta kosta en hel del. Det beror på att det är sällan smyckesbutiken själva graverar. Istället skickar de föremålet till en graverare. Om du beställer en produkt från en affär som själva graverar behöver det inte kosta många kronor att få sin text graverad.