Söker du information?
På webbplatsen finns både övergripande och fördjupad information om försäkringar och bidrag. Där kan du också ladda ner broschyrer, våra faktablad och de vanligaste blanketterna. Du kan även beställa broschyrer och blanketter via självbetjäning på 020-524 524.

Ska du begära föräldrapenning eller ansöka om ålderspension?
Du kan själv utföra de flesta av dina ärenden på vår webbplats. Det innebär att du slipper skaffa och fylla i en pappersblankett. Du slipper också portokostnader och ditt ärende kan behandlas snabbare.

Med E-legitimation
Skaffa en e-legitimation (BankID) så kan du räkna ut, ansöka och skriva under din begäran direkt på vår webbplats. Du laddar snabbt och enkelt ner en e-legitimation nästa gång du är inloggad på din Internetbank. Har du ingen Internetbank kan du gå in på
http://www.e-legitimation.se och läsa om hur du kan skaffa en e-legitimation på annat sätt.

Via självbetjäning på telefon
På 020-524 524 kan du själv anmäla vård av sjukt barn, anmäla uttag av dagar vid barns födelse, anmäla föräldrapenning och beställa ansökan om ålderspension.

Med SMS
Anmäl att du är hemma med sjukt barn genom att sms:a TFP och ditt personnummer följt av barnets personnummer till 71020. Du kan också begära de tio dagarna vid barns födelse genom att sms:a TIODAGAR och ditt personnummer till 71020.

Undrar du om du kan få bostadsbidrag?
På vår webbplats kan du göra en preliminär beräkning av bostadsbidrag.

Vill du beställa EU-kortet eller intyg om utbetald ersättning?
EU-kortet beställer du snabbt och enkelt via vår webbplats, 020-524 524 eller genom att sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020. Du som behöver ett intyg som visar dina ersättningsperioder kan beställa det på vår webbplats eller på 020-524 524.

Behöver du hjälp med att fylla i en blankett?
I telefonkundtjänsten får du personlig hjälp med att till exempel fylla i blanketter och lämna ändringar. Telefonnummer till telefonkundtjänsten är 0771-10 20 30.

Personlig service
Telefonkundtjänsten kan även ge personlig service i en hel del andra ärenden. Du kan också få information om vilka regler som gäller för våra olika försäkringar och bidrag.

Boka besök
Om du har ett mer komplicerat ärende som du behöver hjälp med så bokar vi ett besök med dig på närmaste kontor. Boka ditt besök via vår telefonkundtjänst 0771-10 20 30.

Ska du skicka in blanketter eller läkarintyg?

Blanketter
Du som har, eller ska ansöka om sjukpenning, föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning ska skicka dina blanketter och handlingar till Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund. Läkarintyget ska skickas tillsammans med Begäran om sjukpenning eller tillfällig föräldrapenning.

Läkarintyg
Enbart läkarintyg ska du alltid (med undantag för bilstöd och handikappersättning) skicka till
Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund

Övrigt
Övriga blanketter och handlingar ska du skicka till den adress som står på handlingen eller till det kontor som sköter ditt ärende. På vår webbplats hittar du alla adresser till våra kontor.

Självbetjäning på telefon: 020-524 524
Självbetjäning på Internet: http://www.forsakringskassan.se
Telefonkundtjänst: 0771-10 20 30
Öppettider i kundmottagningar:
Gävle Måndag – Fredag 10-15
Sandviken Måndag och Onsdag 10-15
Hofors Tisdag 10-15
Ockelbo Torsdag 10-15