Det kan tyckas som en kometkarriär, det här att Peter hamnar högt upp på den åtråvärda prispallen bara efter att ha sysslat med stand up under drygt ett halvår. Men så är han van att jobba med ord, att snabbt ta in information och bilda sig en egen uppfattning. Och dessutom kunna leverera denna information och få andra att lyssna. Journalistikens vardag och Peters passande egenskaper har alltså gjort honom till ett lovande namn inom stand up-scenen. SM för nybörjare, eller Bungy Comedy som tävlingen egentligen heter, har tidigare kickat igång karriären för stora namn som Petra Mede och Björn Gustafsson. Och nu har vi alltså vårt eget humorhopp. Men än så länge ser Peter det endast som en hobby.
- Jag är ingen entreprenör, hade jag varit det så hade jag säkert lanserat mig bättre. Men det är klart att jag kommer smida medan järnet är varmt nu när jag har en titel som folk i den här branschen känner till, säger Peter.
Att få gig i Stockholm tänker han försöka satsa på, nu när folk känner igen hans artistnamn Peter Drake. Men att få uppträda på humorklubben Gasta på Å-krogen i Gävle räcker mer än väl, än så länge. Det var även tack vare Gasta som han fick möjlighet att debutera. Hans fru, Madeleine Drake, såg en annons om en stand up-kurs, med Gastas ordförande Stefan Söderblom som lärare, och hon tyckte att det borde passa perfekt för Peter.
- Jag tyckte också att det kändes självklart. Jag uppskattar humor och stand up är en kul form. Under alla år som journalist har jag använt mig av humor, även om det i nyhetsinslag kan bli lite begränsande. Vilket har gjort mig lite frustrerad. Jag vill kunna säga vissa ord och inte vara helt politiskt korrekt, och det får jag utlopp för nu. Även om jag aldrig kan komma ifrån att jag är SVT-anställd, även när jag står på scenen.

Peter fick snabbt uppskattning och debuterade redan innan kursen och den formella avslutningsshowen var gjord. Tillsammans med andra Gasta-medlemmar fick han värma upp inför Magnus Betnérs föreställning i Sandviken i april. Och sedan dess har det rullat på. Ett av de mer annorlunda sammanhang han har framträtt i har varit som förband till Gävlebandet Gordin International Allstars, när de har spelat på CC-puben och Heartbreak.
- Klarar jag av att köra mitt material under de förutsättningarna så klarar jag av det mesta, säger Peter och skrattar.
Stand up kräver inte bara en del av komikern, det kräver även ett visst engagemang från publiken, för att få den perfekta kontakten och gensvaret. Och så har det inte riktigt blivit på de krogar dit folk kommit för att titta på ett rockband eller kanske bara svänga sina lurviga och släcka törsten.
- En kvinna blev nästan förbannad för att jag ens klev upp på scenen, berättar Peter men säger samtidigt att han absolut vill uppträda tillsammans med Gordin igen.

Att han skulle bli journalist var ingen barndomsdröm. Det var snarare hans brors drömyrke. Och brodern kom så pass långt att han som tonåring fick läsa upp egenskrivna sportnoveller i det populära programmet Tipsextra som sändes på SVT över hela Sverige. Peters förutbestämda karriär skulle snarare gå via den tekniska högskolan Chalmers i hemstaden Göteborg. Men så fick han ett kyrkligt engagemang som ledde honom från det naturvetenskapliga och mer in på humaniora. Att Peter skulle engagera sig i kyrkan var ingen slump, hans pappa var präst och mamman diakon. Så gudstron fanns nära till hands. Men ju äldre Peter blev desto mer började han tvivla på kristendomen.
- Jag mötte verkligheten helt enkelt. Och jag insåg att det var mycket som inte stämde. Ju mer jag studerade desto mer blev min kristna tro ett intellektuellt handikapp. I dag tror jag inte på Gud alls. Under två år gick jag från att vara konservativt kristen till att bli ateist.

Eftersom han alltid haft ett starkt samhällsintresse och uppskattat välproducerade tv-program med en stor dos av både nöje och samhällskritik så blev det till slut, efter ett flertal högskolekurser, journalistutbildning på JMG. Att det var just tv han ville jobba med stod klart redan från början. Efter att ha gjort praktik på Rapport och vikarierat på Västnytt beslutade han sig för att flytta till Gävle tillsammans med sin dåvarande sambo Lisa Pehrsdotter, som ju kommer från Gävle men som också studerade på JMG. För Lisa blev det jobb på Arbetarbladet och för Peter på SVT Gävledala.
- Jag hade redan vant mig vid tanken på att flytta från Göteborg, efter min praktik på Rapport, så jag tänkte väl att jag skulle börja i Gävle och sedan flytta vidare till Stockholm. Men jag trivdes så bra här och hade roligt på redaktionen. Jag är inte så karriärsinriktad att jag måste ta mig vidare hela tiden, trivs jag bra på ett ställe så stannar jag där.
Och nu har han varit kvar på redaktionen i Gävle i snart tretton år, och blivit redaktör, platschef och ansvarig utgivare. Han har dessutom träffat sin fru Madeleine Drake, även hon en välkänd journalist som programledare i Morronen på P4 Gävleborg. Sedan i höstas har även Peter fått höras i radio, som panelmedlem i programpunkten Nyhetskommissionen i eftermiddagsprogrammet Fokus.
- Jag tycker om att snacka och argumentera så jag har haft en önskan att få babbla i radio på just det sättet. Så när jag fick förfrågan svarade jag ja direkt. Man är väl lagd åt det hållet, att man vill göra avtryck, säger Peter Bäckström Drake.

FAKTARUTA
Namn: Peter Bäckström Drake
Titel: Redaktör, platschef och ansvarig utgivare på SVT Gävleborg
Stand up-karriär: Tvåa i Bungy Comedy, Stand up SM för nybörjare (2011).
Tv-profiler han gillar: Robert Aschberg, Filip och Fredrik. För att de har en förmåga att bland underhållning och samhällskritik.
Ålder: 41 år
Familj: Fru, Madeleine Drake
Uppvuxen i: Göteborg
Bor i: Forsby