Analys och kalkylering skulle kunna påstås vara två hörnstenar i effektivt företagande. Men mycket har förändrats och det kan vara svårt att hänga med i trenderna. Är du osäker på hur du kommer igång med databearbetning så kan det vara en bra idé att välja en kurs i Excel eller utbildning för PowerBI. Men för dig som är redo att komma igång har vi några tips på bra verktyg.

Glöm inte att det kan vara krångligt att sätta sig in i ettnytt program. Och vill du slippa fundera och bara komma igång så är en onlinekurs i Excel eller en kurs i PowerBI fortfarande rätt väg att gå.

Här är tre verktyg som lever upp till våra förväntningar på kvalitativ dataanalys och hantering.

Microsoft Power BI

Power BI lanserades ursprungligen som en komponent för Microsoft Office 365 men är nu en mer eller mindre fristående del av Microsoft Power Platform. I stor utsträckning har det utvecklas för att komplettera Microsoft Excel och förbättra förutsättningar för datavisualisering.

Styrkan i Power BI ligger dels i att det går att integrera med annan Microsoft-programvara och att det snabbt och enkelt gör data visuell. Därför har det blivit en favorit för företag som behöver presentera och tydliggöra data för icke-tekniska personer. Det intuitiva gränssnittet gör även att Power BI kan användas av nybörjare.

Power BI är på många sätt det i dagsläget mest kraftfulla verktyg för datavisualisering. Därför väljer allt fler att använda det i sin verksamhet.

Microsoft Excel

Excel är på många sätt en klassiker när det kommer till databearbetning. Tack vare att Excel-formatet funnits så pass länge har det kommit att mer eller mindre standardiseras. Därför stöds Excel-filer av såväl iWork och LibreOffice. Ett givet val om man har medarbetare och samarbetspartners som använder olika operativsystem.

Ett plus i kanten är att stödet för Excel även är väl utbrett på de mobila plattformarna. Därför begränsas man sällan om man är på resande fot men ändå behöver arbete. Om du behöver en lösning som helt enkelt fungerar och gör vad den ska så är beprövade Excel det givna valet.

Skript- och programmeringsspråk

Om man har de finansiella och praktiska resurser som krävs för egenutvecklade lösningar så finns det inget som klår programmerings- och skriptspråk. Oavsett om man använder Python, Java, .NET, Ruby eller valfritt annat språk så ger det oändlig potential.

Nackdelar är att det kräver specialiserad kompetens och ibland skapar problem gällande underhåll och kompatibilitet. Till och med de språk som säger sig vara multiplattform kräver ofta optimisering och anpassning för att de ska kunna användas i alla sammanhang.