Här inkluderas den längsta väntetiden mellan en sångs utgivning och att nå #1, samt den längsta tidsspannet mellan en artists #1-hits. Vid 78 års ålder blir Brenda den äldsta personen någonsin att toppa listan, och hon tar över det tidigare rekordet från Louis Armstrong, som var 62 när hans låt "Hello, Dolly" nådde toppen 1964. Brenda Lee var endast 13 år gammal när hon spelade in denna älskade julklassiker som nu firar sitt 65-årsjubileum.

Denna rockiga julhymn skrevs av Johnny Marks och framfördes av Brenda Lee år 1958, har en fascinerande historia och en tidlös charm som har fångat hjärtan över hela världen i decennier och är nu mer aktuell än någonsin.

Historien bakom sången
"Rockin' Around the Christmas Tree" var en skapelse av den framstående låtskrivaren Johnny Marks, som tidigare gett oss julfavoriter som "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" och "A Holly Jolly Christmas". Trots att Brenda Lee hade en vuxen röst, spelade hon in sången när hon bara var 13 år gammal. I en intervju från 2019 berättade Lee att hon inte visste varför Marks ville att just hon skulle sjunga den: "Jag var bara 12 [sic], och jag hade inte haft mycket framgång med skivor, men av någon anledning hörde han mig och ville att jag skulle göra det. Och det gjorde jag."

Julig rockabilly
"Rockin' Around the Christmas Tree" är en glad och livlig rockabillysång. Inspelningen sker med musiker som Hank Garland och Harold Bradley på gitarr, Floyd Cramer på piano, Boots Randolph på tenorsaxofon, Bob Moore på kontrabas och den erfarna studiomusikern Buddy Harman på trummor. Alla välkända för att ha spelat med Nashvilles bästa artister samt på merparten av Elvis Presleys bästa skivor på 60-talet. Sången är skriven i tonarten Ass-dur och har en omisskännlig glädje som omedelbart för tankarna till maximal julefröjd.

En julsång för alla generationer
Denna julklassiker har fått nytt liv genom åren och den har blivit en återkommande favorit för människor i alla åldrar. År 1990 fick sången en enorm uppsving i popularitet när den användes i filmen "Home Alone". Brenda Lee själv minns detta ögonblick: "Någon ringde mig och sa, 'Har du sett filmen Home Alone? Du borde göra det, för de har verkligen satt "Rockin'" i centrum.' Det var då den verkligen tog fart bland ungdomarna. Jag visste att den var speciell, men man vet aldrig vad som kommer att bli en hit - om man gjorde det skulle vi alla ha hits varje dag. Det har varit en underbar gåva."

Enastående prestationer och rekord
Brenda Lees inspelning från 1958 får fortfarande mycket spelningar i radio och låten har återvänt till Billboard Hot 100-listan på grund av regeländringar år 2014. Nu år 2023 nådde sången äntligen förstaplatsen, och med det slogs rekordet för den längsta tiden det tagit för en singel att nå toppositionen på Hot 100-listan - 65 år sedan dess ursprungliga släpp. Det var också bara tredje gången på över sex decennier som en jul-/högtidssång nådde förstaplatsen på Hot 100-listan.

Brenda Lee själv blev den äldsta artisten någonsin att toppa Hot 100-listan vid 78 års ålder. Hon passerade även andra rekord, inklusive den längsta pausen mellan förstaplatsen på Hot 100-listan - 63 år, en månad och två veckor mellan "I Want to Be Wanted" som nådde förstaplatsen veckan som slutade den 24 oktober 1960 och uppgången av "Rockin' Around the Christmas Tree" till toppen.

"Rockin' Around the Christmas Tree" är en påminnelse om kraften i julmusik att förena generationer och sprida glädje över årtionden. Denna härliga tidlösa sång fortsätter att rocka runt julgranen år efter år och fyller våra hjärtan med julglädje.

Video
Brenda Lee - Rockin' Around The Christmas Tree (Official Music Video) med text
https://www.youtube.com/watch?v=TFsZy9t-qDc