Så låt oss då skratta gott åt denna absurditet! Tänk er scenariot: Man vaknar på morgonen, sträcker på sig, och tittar ut genom fönstret. "Ah, en vindstilla dag", konstaterar man glatt. "Ingen el till kaffebryggaren, men å andra sidan blir det ingen irriterande brummande från vindkraftverket idag." Och så går man till sitt arbete, kanske som journalist, och tänker: "Om det blåser på lunchen kan jag kanske googla lite. Annars får det bli till att använda den gamla hederliga skrivmaskinen."

Vi ser fram emot elbilar som endast kör när det är tillräckligt blåsigt, och tåg som väntar på stationen till nästa vindby. Skolor som lär barnen om vikten av att spara på sitt batteri i mobilen – "använd det bara när vinden viner, barn", och pensionärer som spänner öronen efter väderleksrapporten, likt sjömän på en klippa, för att avgöra om det blir bingo eller ljusstöpning som kvällsaktivitet.

När stormen Urd kommer farande och vi alla plötsligt badar i elektricitet, då firar vi som om vi vunnit på lotto. Gatorna lyses upp som en julgran, alla laddar allt de kan ladda, och någonstans i hörnet sitter en ekonom och gråter över den plötsliga inflationen i vårt energivärde.

Men låt oss inte glömma den svenska uppfinningsrikedomen! Snart nog har vi väl vindkraftverk på ryggsäckar, drakar som samlar vind i höghöjd för att driva våra hem och kanske, bara kanske, små personliga fläktar som vi kan blåsa på när det inte blåser, för att hålla våra mobiler vid liv.

Så till alla er energiromantiker där ute: fyll era lungor, blås på era vindkraftverk och hoppas på det bästa. Och kom ihåg, när ni skrapar er trisslott nästa gång, att ni bidrar till vårt gemensamma hållbara energisystem – ett system så stabilt som en pappersdrake i orkan.

Och där, kära läsare, har ni det. En framtid där vi kanske inte har konstant tillgång till elektricitet, men där vi istället har ett överflöd av humor, ironi och en ständig påminnelse om att inte ta livet för allvarligt. Ibland blåser det, ibland gör det inte det – och det är precis som livet självt.

 

Leif J Hamilton