* Rörelsen har tredubblat omsättningen och fördubblat personalen!

* Efter den totala ombyggnaden som tredubblat inomhusytan, kan man nu bedriva verksamheten i helt nya och funktionella lokaler.

Vad har hänt inom branschen utöver att vi har ett snällare klimat? – Jo, säger Lennart Holmgren, vd och innehavare till Bernö Trädgårdscentrum AB på Högbovägen i Sandviken:

- Numera har vi tillgång till ett helt annat växtmaterial i form av färdiga träd, gräsmatta i rullar, stora uppvuxna buskar, som skall vara fristående eller för att bilda häck, uppvuxna perenner, stora färdiga amplar och krukor.

- Det är vanligt att häckplantan är en 1 – 2 meters tuja, syren- eller paradisbuske, istället för som tidigare en häckplanta, som planteras med ordentligt avstånd, klipps ned till 15 centimeter och sedan tar 10 år på sig att bilda en häck som når 1.5 meter!

- Trenden går mot större, färdiga växter – nu också för privatpersoner – Den nya generationen av bostadsägare vill ha allt färdigt med en gång!
2-meters tujor, stora 3-meters fruktträd och leverans av färdig häck etc., är numera ofta ett måste både till nya och befintliga trädgårdar.

- Nu finns också ett bra urval av vindruvor, som du odlar själv - antingen ute mot en varm södervägg, i uterum eller växthus. Lokalt har vi olika sorter, som vi vet, trivs i just vårt område.

- Det blir också allt viktigare att man gör rätt från början. Inte minst för att kunna reducera tidsåtgången för skötsel och underhåll av växtligheten både inom- och utomhus. Därför blir vår rådgivning allt viktigare för kunderna.

Idag är vi en servande och rådgivande fackhandel som förser kunderna med både växter, maskiner och utrustning och dessutom ger vi en hel del hjälp med anläggnings- och planteringsråd och inte minst också för den fortsatta skötseln av allt med rot, förklarar Lennart Holmgren.

- Dessutom finns det numera en välavpassad maskinpark för grovjobbet i trädgården. Maskiner som finns att hyra eller köpa, och som gör att markarbeten och förberedelser kan utföras på någon eller några dagar också vid en fullständig omarbetning av en normal villatomt, fortsätter Lennart:
- Och då tänker jag på små grävare, trädgårdstraktorer med bra utrustningsalternativ, jordfräsar mm.

- Vi ställer gärna upp i råd och dåd, när vi kan hjälpa till med vårt kunnande! avslutar Lennart Holmgren.

En vacker trädgård är givetvis en stor tillgång - och påverkar också det ekonomiska värdet på det egna hemmet!

Fakta Bernö Trädgårdscentrum
Trädgårdsmästeri inom Bo Grönt Kedjan som består av 80-talet fristående företagare.
10 anställda som omsätter 23 Mkr med komplett sortiment för bostad, trädgård, parker och sport- och idrottsanläggningar. Störst på trädgårdsmaskiner i regionen och auktoriserad återförsäljare och service- och reparationsverkstad för Stiga och Husqvarna Skog o. Trädgård och många andra välkända märken!

Besök gärna Lennart och hans medarbetare för mer information:
Bernö Trädgårdscentrum
Högbovägen, Sandviken
026-25 70 80
http://www.berno.nu