Vad är ett cyberbrott?

Ett cyberbrott är ett brott som riktar sig mot någon som använder datateknik och nätverksteknik för att sabotera för andra som använder datateknik och nätverksteknik.

Vanliga cyberbrott inkluderar skräppost, nätfiske, id-kapning och stöld av lösenord till exempelvis Facebook. Värt att veta är att cyberbrott även kallas för it-brott. 

Vilka är det som drabbas av cyberbrott?

Det är vanligt att både privatpersoner och företagsanvändare drabbas av cyberbrott. Privatpersoner drabbas främst av icke-målinriktade attacker medan företagsanvändare i regel drabbas av mer riktade cyberbrott.

Med ett riktat cyberbrott menas att brottslingen riktat in sig mot ett fåtal personer på företaget i ett försök att ta sig in i företagets nätverk den enklast möjliga vägen. 

Du kan skydda dig med en VPN

Vad är en VPN?

En VPN, eller VPN-tjänst är ett program som ser till att din personliga identifierare på nätet döljs, alltså din IP-adress. Med en VPN undgår du övervakning på nätet från såväl cyberbrottslingar som myndigheter och upphovsrättstroll. 

Du kan även låtsas vara i ett annat land med hjälp av en VPN-tjänst. Det är bra att kunna göra det om du exempelvis vill kunna titta på SVT Play utanför Sverige, och kunna titta på amerikanska Netflix i Sverige.

Vad kostar en VPN?

En VPN kostar i regel mellan cirka 20 och 80 kr per månad. De två faktorer som påverkar priset mest är vilken VPN-tjänst du väljer och hur långt VPN-abonnemang du skaffar.

Hur skyddar en VPN mot Cyberbrott?

Cyberbrottslingar använder ofta offrens IP-adresser för att få tillträde till deras system. Men om man använder en VPN kan cyberbrottslingarna aldrig få reda på ditt riktiga IP-nummer, och det är en rejäl fördel när det kommer till att förebygga cyberbrott.

Du kan skydda dig med ett antivirusprogram

Vad är ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram är ett program som ser till att den enhet du använder dig av inte drabbas av virus och/eller spionprogram. Vanliga funktioner i ett antivirusprogram inkluderar skydd mot farliga webbsidor och automatisk virusgenomsökning av filerna på din enhet.

Vad kostar ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram såsom Avast kostar i regel mellan cirka 20 och 80 kr per månad. Det finns även antivirusprogram som är gratis, och dessa brukar fungera bra för vanliga användare som sällan klickar på farliga länkar eller laddar ner program från okända källor.

Men så fort man har något som är värt pengar i datorn är det också en bra idé att skaffa ett betalt antivirusprogram.

Hur skyddar ett antivirusprogram mot cyberbrott?

Ett antivirusprogram skyddar mot cyberbrott genom att se till att cyberbrottslingens program aldrig får fotfäste på din enhet.

Och om ett skadligt program skulle ta sig igenom antivirusprogrammets skydd ser antivirusprogrammet till att ta bart det skadliga programmet eller att sätta det i karantän så det inte längre kan göra någon skada.