• HISTORIA
Allt startade 1878 under namnet Fabian Höglund Ur- & Kronometermakare. På den tiden var såväl fickur som väggklockor populära, men urmakaren sålde även optik i form av t ex kikare. 1948 ändrades namnet till Franks Ur & Optik. Nuvarande ägare har ägt butiken sedan 1998 och dåtidens fickur och kikare har ersatts av exklusiva klockor, samt tillbehör som klockband och automatiska klockuppdragare (winders).

• INTERVJU
Vi intervjuade Roger Lakhwani som äger denna exklusiva klockbutik.

Har ni någon memorabilia?
– Som tur är så har vi fått lite gamla fotografier och dokument från tidigare ägare. Sedan har vi själva letat i olika arkiv efter ännu mer material. Det är inte bara jag personligen som fascineras av vår historia utan även flera kunder har visat intresse för den. Vi har en gammal video-timeline som man kan se här: https://www.youtube.com/watch?v=0G52qiVxM-4
Vi kommer dock att göra en färskare sammanställning framöver i samband med vår nya hemsida.

Hur har klockbranschen förändrats genom åren?
– Vi märker givetvis av en ökande e-handel, men samtidigt som den konkurrerar med butikerna så kommer den aldrig att kunna erbjuda samma service och trygghet. Flera e-handlare är inte ens auktoriserade återförsäljare, och för oss är det övertydligt att kunderna som handlar produkter på den här nivån vill ha maximal trygghet och service. Det är viktigt att kunden får svar på alla frågor innan köpet och därefter får klockan anpassad efter sina önskemål. Vi har dessutom de flesta modellerna hemma i lager så e-handeln kan i princip bara konkurrera om priset.

Är turisterna flitiga kunder?
– Vi har ett gynnsamt butiksläge då Drottninggatan trots allt är Sveriges längsta shoppinggata, och du ser ju myllret av olika nationaliteter utanför dörren! För att även kunna erbjuda denna viktiga målgrupp bästa service så talar vår personal dagligen både engelska och kinesiska. Turister som bor utanför EU uppskattar att vi erbjuder Tax Free-köp, men en ännu viktigare detalj är att de slipper oroa sig för att köpa välgjorda kopior som är vanliga i deras hemländer. Oron om kopior återfinns ju tyvärr även bland e-handelskunderna. I den här butiken har det däremot serverats trygghet i 140 år!

Hur ser marknaden ut för alla era varumärken?
– Vissa brands som är starka internationellt är inte lika populära i Sverige och vi har som du ser en stor bredd. Det kommer dessutom massor av spännande nyheter varje år. Det är inte heller så många dagar kvar till världens största klockmässa - Baselworld.

Hur ska ni få plats med alla klocknyheter?
– Emellanåt har vi tillfälliga specialerbjudanden på äldre modeller för att kunna lämna plats åt alla nyheter. Vi har de facto en kampanj just nu, den kan man läsa mer om på vår hemsida: https://franksur.se/sale
Har man några frågor om kampanjen går det bra att maila till: kampanj@franksur.se

Kan du tipsa om något riktigt klockfynd?
– Jag tycker alla ur är riktiga fynd då vi endast har 1 exemplar av varje klocka, och flera av dem är dessutom från limiterade upplagor. Oavsett vilken modell man föredrar så känner kanske inte alla till att de levereras i exklusiva boxar - perfekt som present således.

Vad är er mest okända produkt?
– Alla känner inte till att vi utöver lyxklockor även säljer alla tillbehör som klockband, klockförvaring, etuier, winders osv. Det som däremot kan vara vår mest udda produkt är nog våra väckarklockor från Seiko som säljer förvånansvärt bra - med tanke på att många använder mobiltelefonen för väckning.

Då tackar vi för denna intervju. Nästa artikel skriver vi efter vårt besök på Baselworld i Schweiz.

• OM FRANKS UR
Franks Ur är auktoriserade att såväl sälja som reparera exklusiva klockor från dessa varumärken:
Glashütte Original, Zenith, Omega, Breitling, Tag Heuer, Longines, Montblanc, Bell & Ross, Rado, Oris Holstein, Nomos Glashütte, Sjöö Sandström, Mido, Tissot, Qlocktwo, Scatola del Tempo, Swiss Kubik, Modalo, Hirsch, Everest.


★★★★★ KONTAKTUPPGIFTER ★★★★★
Franks Ur, Drottninggatan 39, 111 51 Stockholm
https://goo.gl/maps/WPfTLeCBJk42

https://franksur.se
https://www.instagram.com/franksursthlm
https://www.facebook.com/Franksur.se
https://www.youtube.com/channel/UCQp2EQmmieX6dTAzkqIWIqw