För många slutar festligheterna i samband med skolavslutningen på ett mindre lyckat sätt av olika anledningar och för den idrottsliga prestationen är alkohol ett säkert sätt att gå miste om toppformen i sommar.

Många sommarsporter har ett problem när vårterminen går mot sitt slut. Fester, kryssningar och skolavslutningar avlöser varandra i maj och juni månad.

Fysisk prestation på topp kräver ett utvilat och fräscht nervsystem. Alkohol är en liten fettlöslig molekyl som tar sej in i kroppens vävnader.

Centrala nervsystemet, musklernas energilager och hjärtats funktioner påverkas negativt av alkoholen.
Enkelt uttryckt är alkohol en dålig start på en optimal prestation.

Inte sällan ingår alkohol som ett naturligt avslut på en lång säsong. SM-guld i hockey, basket och handboll hänger ihop med alkohol på samma sätt som fest och skolavslutning.

Det går inte att påskynda nedbrytningen av alkohol med träning. Alkoholen försämrar musklernas arbetskapacitet. Temperaturregleringen försämras och tiden till trötthet minskar vid högintensivt arbete där risken för vätskebrist ökar eftersom alkohol har en uttorkande effekt på kroppen.

Blodsockernivårerna blir låga och tillgången till riktigt snabb energi för explosiva insatser i idrott minskar när intaget av alkohol ökar.

Andra effekter som alkoholen har på kroppen är försämrad reaktionstid, uppmärksamhet och en nedsatt avståndsbedömning.

Balans och koordination försämras och all träning för styrka och kraftutveckling äventyras då storleken på muskelfibrerna och mängden små blodkärl i musklerna minskar av alkoholintag.

Utöver det har alkohol en förödande effekt på reparations- och återhämtningsprocesser i skelettmuskelaturen efter hård träning och tävlingsidrott.

Källa: Idrott & Kunskap

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se