7 ställen du hittar gratis foton på

  • Pixabay
  • Pexels
  • Stadsfoto
  • Unsplash
  • Fotoakuten
  • Canva
  • Freepik

Nedan berättar vi om alla gratis bildbanker vi precis nämnt på ett mer detaljerat sätt.

1. Pixabay

Pixabay är en gratis stockfotosida med över 4 miljoner bilder och fotografier. Det finns även videor och musikklipp att ladda ner. Du får generellt ändra på bilderna som du vill innan publicering, men undantag finns. Och det finns inte heller något krav att länka tillbaka till Pixabay vid publicering.

En bra sak med Pixabay är dess bredd av fotografier, få gratisbildbanker erbjuder nerladdning av så här många tillgängliga objekt.

2. Pexels

Pexels är en ytterligare en bildbank där du hittar ett brett urval av bilder och videor. Allt material har CC0-licens vilket innebär att du får ladda ner, ändra på det och sedan publicera det i princip var du vill. Men även här finns undantag.

En bra sak med Pexels är att sökfunktionen är logisk och att alla bilder är taggade på ett smart sätt, vilket gör att det generellt är enkelt att hitta rätt bilder.

3. Stadsfoto

Stadsfoto är en svensk bildbank som har hundratals gratisbilder från svenska städer. Bilderna är tagna av professionella fotografer och gratis att ladda ner och publicera.

En bra sak med denna tjänst är att du också hittar bilder på mindre svenska städer såsom Vetlanda, Eksjö och Nässjö, som sällan finns i "vanliga" gratisbildbanker.

4. Unsplash

Unsplash är en gratis-stockfoto-tjänst med miljontals bilder du kan ladda ner och använda utan att betala för det. Nya bilder läggs till varje dag av proffs- och amatörfotografer som samarbetar och jämför sina uppladdade bilder med varandra. 

Precis som fallet med Pixabay är det bästa med Unsplash att utbudet är enormt. Få bildbanker kan mäta sig med det utbud som finns hos Unsplash. 

5. Fotoakuten

Fotoakuten är en svensk bildbank med bilder som är gratis att ladda ner och använda. Utbudet är stort, och här hittar du lite mer unika bilder som få andra bildbanker har på allt från måttband till ankor som simmar vid en svensk sjö. 

6. Canva

Canva är en bildbank och ett mjukvaruprogram där du kan ladda ner, ändra på och skapa bilder utan att betala för det. Det är gratis att använda programmet, men de bästa bilderna är generellt låsta bakom en betalvägg. Ett premiumkonto kostar ca 1 300 kr per år. 

7. Freepik

Som namnet antyder finns det många gratisbilder på bildbanken Freepik. Men precis som med fallet med Canva finns de bästa bilderna bakom en betalvägg. Ett premiummedlemskap kostar ca 1 300 kr per år, och gratisbilderna är tillräckligt bra för att publicera på större bloggar.